2020-01-17
呢日屋企得我同我细妹,冇人煮饭,决定落楼下附近揾食,之前朋友话呢间德国菜都唔错, 谂左阵我哋就决定去试下。可能楼下太多食肆餐厅,呢度都唔算太多人,虽然门面好似连锁店,但内里感觉上有啲小店feel。因为我同细妹一齐一定唔会食得多,所以净系叫咗个德国猪手,一杯rosee同一杯honey peer。德国猪手系切件上,冇咗好震撼嘅效果,但胜在够方便,唔使自己砌。猪皮够脆,肉质都够滑唔系鞋口,食到埋尾可能猪皮疏咗气就有啲硬。 佢嘅配菜,酸菜同薯仔沙律,都唔差,可以中和返猪手嘅油腻感。Rosee啲泡好快散晒,我都唔觉得自己系饮紧啤酒,几甜下。Honey peer 冇大牌子嘅雪梨茶咁甜,感觉上较健康,好似自制咁。我同细妹系第一次帮衬,但见到侍应同其他客人好似好熟络,可能系熟客,佢哋有倾有讲感觉上人情味好浓厚,系小店特色。