2018-10-26 550 浏览
以前细个妈咪成日买砵仔糕比我食,自此我就爱上咗砵仔糕!!大个之后,每次经过有得卖钵仔糕嘅地方,我都会买一件来食!!咁啱今次嚟到深水埗,同行朋友话我知,呢度有一间好出名卖中式糕点嘅舖头,叫我点都嚟试一试,于是我们行过几条横街寻找砵仔糕!!原来呢间铺头系一间士多!!因为当日我们晚上先到,所以好多糕点已经卖晒,净低少少嘅钵仔糕同芝麻糕,我都照各买一件,朋友话我知如果早d嚟的话,仲有好多糕点买,例如白糖糕,松糕,红豆糕,马蹄糕等等!!<砵仔糕> 红豆超多,面同底都布满咗红豆,每啖都食到好多粒,烟韧弹牙,一d都唔甜,真系超好食!!<芝麻糕> 望真d原来有九层,我将每一层都撕开嚟食,每层都有唔同嘅烟靭口感,松软弹牙,有浓郁嘅芝麻味,真系好正!!下次我要早少少过嚟买,我想试埋其他款式嘅糕点,我相信都一定会好好味!!

外卖自取
宵夜