2023-10-28
最近冰屋开咗几间新分店,之前都系山长水远去到港岛𠮶边食,仲要好多人排队。今日咁啱嚟到旺角,顺便去下,睇吓会唔会都要排好耐队。好好彩排队人数唔多,同埋旺角舖嘅店面阔落好多,所以可以入去餐厅里面等。同埋价钱好似贵咗,明明记得之前食好似90几蚊左右。------------- ⇣ 食后感想 ⇣ -------------🎃 Halloween special 万圣节南瓜味|$130呢个用咗好经典嘅万圣节配饰,橙色同埋黑色,橙色部份系北海道南瓜糖浆,啡色部份系竹炭糖浆,非常有节日气氛。南瓜方面系选用咗北海道南瓜,自己第一次食南瓜制嘅甜品,所以都觉得好惊喜。面头洒咗少少Oreo碎同埋南瓜子。橙黑糖浆底下在唧咗一转椰子糖浆,听落用咗好多糖浆一定觉得好甜,但佢完全冇咁嘅感觉,就算平时饮开微糖嘅我都觉得啱啱好,所以唔同味道仲更加有层次。而冰嘅中心有曲奇碎同蜜红豆,又冇谂过红豆同南瓜有几夹㖞!🍓Strawberry Special 草莓special味 配北海道牛乳奶冻|$110要同大家讲声,我系一个士多啤梨控。呢一个甜度相对几南瓜甜好多,不过都系一个接受到嘅甜度。冰上面跌咗一转士多啤梨牛乳糖浆,食落
万圣节南瓜味
要同大家讲声,我系一个士多啤梨控。呢一个甜度相对几南瓜甜好多,不过都系一个接受到嘅甜度。冰上面跌咗一转士多啤梨牛乳糖浆,食落好似食紧士多啤梨cheese cake,如果台中份量多番啲会更好。然后最顶顶加咗cream同埋新鲜士多啤梨,略嫌士多啤梨少咗啲。中间嘅部份有北海道牛乳奶度,奶冻十分creamy,而且非常滑,如果佢哋单出呢一个甜品应该都好受欢迎。
草莓Special味 配北海道牛乳奶冻
/大家钟意见嘅话请follow、like & comment,你地嘅支持系我更大嘅动力!/
📍 Shari Shari Kakigori House 氷屋 (旺角)
旺角窝打老道45号贺贤居地下A1号舖
食评只反映餐厅当日及该分店情况!
📸 打卡值 ▪ 💛💛💛💛💛
😋 好味值 ▪ 💛💛💛💛🖤