2023-01-26
喺土瓜湾拜完年,见闲著没事,提议先到区内四处逛逛,然后再去 U PLACE「嘉乐冰厅」嘅新分店吃顿 late lunch。餐厅早于 1978 年开业,屹立荃湾超过 40 年,绝对称得上系香港嘅老字号。而土瓜湾呢间新店嘅布置亦别具特色,门前设有怀旧主题打卡位,户外露天茶座更可以让顾客与宠物共同用餐,打造宠物友善场所。餐厅采 QR Code 形式自助落单,非常方便,而且价钱贴地,全日不设加一。先嚟一客餐厅名物,超厚够吋滑蛋鲜牛治 ($33),果然好足料,估计用咗多达 6-7 只鸡蛋,食落蛋香味劲浓郁,牛肉新鲜嫩滑,入口啖啖肉汁,令人食欲大增。大满足火腿奄列 ($35) 亦做得好有水准,Size 超巨型,比坊间嘅茶记足足大 2 倍有多,绝对系真材实料,煎蛋火候适中,入口蛋甜腿香,+$3 仲可以配多份多士👍酥炸菜肉云吞 ($23) 云吞即叫即炸,上桌时热辣辣,外皮超级香脆,菜肉比例亦啱啱好,点埋个酸甜汁食,坚好味!另外仲点咗碗菜远柱侯牛腩饭 ($52) 牛腩质量高,又腍又入味,牛筋爽滑烟韧,咬一啖已有胶质嘅感觉,充满住家风味,用嚟送饭一流。跟餐 +$9 可以配杯蛋白杏仁茶,好香滑,杏仁味
跟餐 +$9 可以配杯蛋白杏仁茶,好香滑,杏仁味重,甜度恰好。
甜品脆爆华田西多士 ($39) 亦很有惊喜,不仅外型美观,而且每件面层都铺咗炼奶同洒上了华田脆粒,入口外脆内软,配上夹层花生酱,充满港式味道,最适合相机食先打卡!
食完再叹埋杯特饮,阿华田脆脆 ($30) 冰凉舒爽,加上甘脆香口嘅华田脆米,令味道瞬间提升;龙凤柠乐 ($23) 以鲜柠、咸柠+可乐炮制,味道都几 Match。