2023-08-06
1952 浏览
同T先生又要谂食咩,明知天气炎热,亦知道要排队,都过来湾仔试试<新景园>既驰名咖喱猪扒😋😆来到湾仔时已经11:40am,门外已经排左10组食客,我地照排照等,期间都见唔少人落单买外卖,可见深受食客欢迎。等了30分钟后,到我地喇😄😄 原以为要搭枱,但我地被安排坐在一张4人枱,不需搭枱,有点意外😆😆 令我觉得此店以客人为本,不会只顾赚钱,我和T先生都很欣赏。📍干炒牛河 $86贵为人气名物,人人都点,我地都要点黎试下。可能因为价钱稍高,所以份量上都几多同埋几大碟。食干炒牛河,要配辣椒酱食呀牛河卖相皆,闻到获气味,河粉炒得干身,条条分明,亦唔会有一堆油沉底;牛肉份量不少,而且又大块,但食得出用了腌粉腌制而令肉质相对地腍身。味道上,略为咸了少少但接受到,牛河配上辣椒酱后,更为惹味,亦刺激到味蕾,令人食指大动📍咖喱猪扒饭 $94基本上,每枱食客都点咖喱猪扒饭,所以猪扒卖得快,因此要时间再炸,制作需时,请耐心等候啦😆😆 我地都系边食牛河边等😇炸好上碟,哗了一声,好大块,仲要系打孖上,两大块猪扒卖相上,猪扒炸到啡黄色,感觉好脆而且香口,肉质望落唔错,起码唔觉得鞋和柴啦。而味道上如我所想
📍干炒牛河 $86
📍咖喱猪扒饭 $94
炸好上碟,哗了一声,好大块,仲要系打孖上,两大块猪扒卖相上,猪扒炸到啡黄色,感觉好脆而且香口,肉质望落唔错,起码唔觉得鞋和柴啦。而味道上如我所想一样我觉得猪扒系juicy架,原味食唔错,配上咖喱后会减低少少热气感,同时咖喱汁又香口,唔算辣但会令人要捞汁扒饭食,非常惹味。理于咖喱汁内既薯仔,略为普通,唔系粉但又唔系生水,而且冇咩味道,但它不是重点呢😅
📍(冻)热柠茶 $20/ $18
食啲咁香口和浓味既食物,要饮返啲柠檬茶走生,去油腻感和令到自己食得感觉良好些
目测人人都食唔晒,要打包牛河或猪扒饭,我地都要既😅当然大多数男士们都清碟既~ 同时,要赞店员和老板娘,很有礼貌,唔会因为忙或人多或其他状况而态度唔好,反而佢地照顾客人需要,亦唔会催客人食完离开,试问有几多食店会这样呢?更何况<新景园>有咁多人慕名而来,人人都门外排队等食⋯所以我和T先生好欣赏佢地待客之道,真心赞
事后食评:
味道:4.5/5.0