2021-08-23
几年前食过呢间韩国菜印象唔错,想食海鲜煎饼就再访,开左几年依然人气高气,平日夜晚七八点去几乎满座,记得订位先去。餐厅格局同之前有些少唔同,近墙位好似自修室嘅书枱咁,挂满韩星相好青春,大家黎到可以睇下见唔见到你本命。食物种类感觉比之前多,除左炸鸡外有锅物同铁板。🍽泡菜猪肉汤 Braised Pork Kimchi Stew ($218)本来系连埋个炉上嘅,但我个位冷气好劲,店员见煲左一排都未滚就主动帮我拎入厨房加热,咁留意客人嘅需要好抵赞。虽然同铁板嘅材料差唔多,但辣度就低啲,更突显到泡菜嘅酸味,猪肉薄切软淋,几钟意透明嘅劲道面,索左汤都仲好有咬口。🍽海鲜葱饼 Seafood Pancake ($140)呢个煎饼比一般煎饼厚身,但唔会感觉好厚粉,因为非常足料,有大量爽口嘅鱿鱼同虾,以及青葱、甘笋同辣椒丝,而且做到外脆内烟韧,点埋秘制酱汁一流!🍽铁板韩式葱炒五花肉 Teppan Spicy Pork Belly & Green Onion ($238)见menu推介就叫左呢款,上枱𠮶吓我地呆左,份量多到三至四人食都得。五花肉唔韧又入味,加埋泡菜同青葱食落冇咁油腻,亦可学韩国人嘅食法包生菜食
🍽海鲜葱饼 Seafood Pancake ($140)
见menu推介就叫左呢款,上枱𠮶吓我地呆左,份量多到三至四人食都得。五花肉唔韧又入味,加埋泡菜同青葱食落冇咁油腻,亦可学韩国人嘅食法包生菜食,铁板内仲有弹牙嘅韩式年糕,酱汁辣得黎有少许甜味好开胃。重口味嘅铁板啱你多啲,钟意清淡啲嘅就建议叫汤锅。
🍺Louis Raison Original Cider ($68)
虽然无叫炸鸡,但总觉得食韩国野要配酒,可惜第二日要返工就叫左甜甜嘅cider,再访的话会想试韩国传统米酒。
餐牌: