❀ Baked #中环 ❀❗️人气中东风味 心目中最出色嘅sourdough❗️——————————————————每次行过苏豪区,呢间小店嘅门外都不乏长龙,大家都系为咗佢嘅出色sourdough慕名而来,而我亦系第四次再访😆大部份Cafe 嘅sourdough 都只系配上牛油果、poached egg、烟三文鱼等等,但呢度嘅大厨来自中东,所以款式都富有中东风味,创新得来极得人喜爱,而且极大份,非常满足💖!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷最近佢哋转左新Menu,保留左以往热卖嘅味道 e.g. Beulah, Big Boss, Bakoven,再加入新嘅菜式,今次试嘅两款都系新口味✨。除咗sourdough之外,佢哋仲有wrap、brochie bun,餐牌上虽然冇写明可以转换,但同店员讲就可以,随你喜欢,自己觉得各有特色。🥖Sourdough:外脆内韧,都几有咬口,有淡淡酸味,咬得多会有少少牙软,但用嚟点去啲酱汁真系几正!🌯Wrap:一层薄衣咁,系比较腍,偏向似系西式健康wrap𠮶种皮,而非kebab较为硬身𠮶种,但我自己都几钟意,尤其系包Beulah!🍔Brochie:呢个就好似汉堡包,但更加松软,重空
❀ Baked #中环 ❀
❗️人气中东风味 心目中最出色嘅sourdough❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
🍔Brochie:呢个就好似汉堡包,但更加松软,重空气感,而且牛油味嘅香𠮶种,表面仲有啲香口嘅黑芝麻。
今次我试咗呢两款就依照返去本身嘅设定,冇转到任何面包嘅款式。

☞ Gravy Train $130 (4.1/5)
大胆用上鸡肝,约有四五旧,润味都几重,我自己本身都钟意食肝,所以ok!
不过佢个酱汁就冇乜润味,即使唔钟意肝都会接受到。主要系peri peri sauce,系种非洲常用嘅辣椒酱,内加入左蒜头香草等等,香口、酸酸辣辣,几惹味㗎😆不过个辣度都几强,唔食得辣嘅就未必接受到🌶🌶🌶。
留意呢款sourdough嘅presentation比较特别,厨师会将佢设成四个长方体,再搽上蒜蓉牛油,然后煎香🍳所以表面会再香脆啲,亦会富有牛油嘅香气,但sourdough本身嘅酸味就会冇咁出,用嚟点𠮶个酱汁就啱晒!
然后再加左只poached egg🥚感觉有啲似改良版嘅非洲shakshuka,主要系用啲面包去点酱咁食。
Gravy Train

☞ OG $180 (4.1/5)
呢个就好似中东版本嘅汉堡包咁🍔!
用上富有芝麻牛油香气嘅brochie bun,汉堡扒有成200gram🤩而且富有中东香料味道,口感就有啲似肉丸,唔系好实好Juicy𠮶种,但就好香口。
夹住我极之钟意嘅caramelised onion、芝士、蕃茄、baby spinach,同画龙点睛嘅中东蒜头牛油酱🥰成个汉堡包貌似同一般嘅差唔多,但味道独特,几惹味!

——————————————————
✨整体味道: 4.3/5
✨环境装修: 3.8/5
✨服务态度: 3.8/5
✨性价比: 4/5
✨再访兴趣: 4.8/5
💞整体来讲
真系好钟意呢一间餐厅嘅食物,系会有种令人想不断再食嘅魔力🥰今次呢两款新菜式感觉系将其他国家嘅菜式融合咗啲中东味道入去,冇之前𠮶啲咁原创,但味道依然好香口惹味!而且份量真系好大,男仔食都会好满足😚。
My Ranking (主要食材)
🥇Bakoven (鸡)
🥈Beulah (wrap/ sourdough) (中东式炒蛋)
🥉Big Boss (牛)
🎖OG (汉堡包)
🎖Gravy Train (sourdough点酱, 有啲似非洲蛋 shakshuka)
其实真系五款都好食🤪不过no. 1, 3就会更加啱肉食兽(aka me),no. 2就蛋控一定要试,no.4 就啱晒钟意汉堡包嘅你,而no.5 就只系有少少鸡肝,主要系点酱。