2022-11-09 34 浏览
今日出咗湾仔整啲文件,顺便约埋朋友去行街食饭,朋友知道我钟意食中餐,特登带我去试呢间餐厅,我觉得好好食,所以喺度推介一下。尚梦.茳煳。地址系湾仔谭臣道1-3号长康大厦地舖。入到去餐厅见到装修得好整洁好有格调,仲有好多卡位同吧枱,喺度饮杯茶,倾吓计,食饭感觉都几舒适。坐低点完菜就送上热茶,透明嘅茶壶加上有蜡烛座保温,除咗好睇之外保证茶一定够热。炖汤,每一盅炖汤都系会用蜡烛座保温,保证每一啖汤都系热辣辣,入口味道好清甜,完全将瘦肉同响螺头味道融入左个汤入边。又香又清甜真系好好饮。美极香煎龙趸球 298 元,龙趸球煎到金黄色卖相非常之好,一上枱已经闻到香气扑鼻。龙趸皮食落去又香又脆,鱼肉味道非常鲜甜,加上少少焦香,肉质比较结实外脆内嫩。鱼肉仲保留到肉汁咗,大厨控制得个火候啱啱好,厨师非常有水准,值得一赞。尚梦终极小炒王 188元,小炒皇材料好丰富炒得好有火候,韭菜花,虾干,银鱼仔,菜脯,鱿鱼,鲜虾,韭菜花完全吸收晒其他材料嘅鲜味,食落去香脆爽甜,同其他味道夹埋一齐,味道好有层次又有口感,用嚟配饭真系一绝,非常惹味,香口。 抗氧化姜黄炒饭 $108元,睇到个名都好想食,姜黄系有抗氧化作用最啱女

抗氧化姜黄炒饭 $108元,
睇到个名都好想食,姜黄系有抗氧化作用最啱女士食用,姜黄炒香左一啲都唔辣,而且味道仲好易入口, 又够饱肚, 炒到金黄色米饭粒粒分明,有少量嘅瓜粒作为配菜,入口有口感
  • 是日炖汤