2022-05-21
📍「Steak Bar」- 铜锣湾今次食食食之旅黎到铜锣湾😌收工去到登龙街揾野食,食肉兽👦🏻话好挂住吉列牛,所以我哋就一于试吓呢间餐厅😎📷餐厅座位阔落,空间感十足,坐得好舒服🤗整体灯光比较暗,几适合情侣约会🆙💕💕💕职员服务态度好好,而且上菜速度好快,加分👍🏻👍🏻👍🏻🥰🍽2人餐💰HKD499/person 🍴Main: 吉列炸牛扒(包沙律、腌萝卜、白饭、饭素)✨推荐指数:7/10吉列牛都几大份,睇得出炸粉唔算好厚,而且几厚身,中间红卜卜好靓🤩再系石上面煎个阵「喳喳」声好治愈🤣记住烧一阵就好,因为佢本身都半熟架啦!🤗可能块牛嘅厚薄程度唔系均一,薄啲个边就有少少🤏🏻过熟,如果可以生返啲留俾我地烧熟佢会好啲😆😆😆呢份定食有齐沙律、腌萝卜、白饭,仲有饭素添,好饱肚‼️😋不过腌萝卜唔够酸同冻,入味啲会好啲😇🍴Main: 香煎比目鱼柳(包沙律、腌萝卜白饭、饭素)✨推荐指数:8/10首先卖相好靓🤩💯肥美嘅比目鱼柳好大条,而且煎得岩岩好🤩食落外皮咸咸地,肉身好滑口,油脂感🆙鱼身本身味道比较淡,需要点佢配嘅酱汁,或者海盐,会好食好多😚佢嘅酱汁酸酸甜甜咁几开胃😛🍴送: 石烧牛舌✨推荐指数:8/10虽然牛舌系送
今次食食食之旅黎到铜锣湾😌
🍽2人餐
💰HKD499/person
🍴Main: 吉列炸牛扒(包沙律、腌萝卜、白饭、饭素)
✨推荐指数:7/10
🍴Main: 香煎比目鱼柳(包沙律、腌萝卜白饭、饭素)
✨推荐指数:8/10
首先卖相好靓🤩💯
肥美嘅比目鱼柳好大条,而且煎得岩岩好🤩
食落外皮咸咸地,肉身好滑口,油脂感🆙
🍴送: 石烧牛舌
✨推荐指数:8/10
虽然牛舌系送嘅,但反而好有惊喜‼️
佢嘅牛舌系薄切,有5️⃣大块🤩,食落完全唔韧,而且腌得好入味,唔洗点汁都好够哂味🤤
🍴Side:黑松露薯条
✨推荐指数:6/10
薯条系粗身,面头铺上满满嘅黑松露酱,未食已经闻到好香嘅黑松露味😌作为side dish,佢都真系好大份🤣
唔知系咪影相影得太耐,食个阵已经变腍咗,如果系脆身就好啦🥹但配埋黑松露酱都系好食嘅😇可惜黑松露酱唔均匀,食到落中底层已经无,如果可以均匀啲,所有薯条都沾满酱就正啦😆😆😆
🍴Side: 日式章鱼小丸子
✨推荐指数:3/10
好少见到会有章鱼小丸子做side dish😂
呢一份都有4️⃣粒,食落个粉太厚身,入面料唔多,而且酱比较少,有少少🤏🏻失望🫣
🍴Drinks:荔枝梳打
✨推荐指数:7/10
食啲热辣辣嘅野梗系要配返啲冻冰冰嘅野饮❗️呢杯野夏天饮够哂解渴,荔枝味重,亦唔会太甜😛
🍴Drinks:热柚子蜜
✨推荐指数:5/10
热饮就相对失色少少,柚子味好出但整体过甜🫣