2022-01-08 93 浏览
香港人最钟意食日本菜,当中居酒屋嘅数量占得最多,由高级到平民小店都有,但食物质素有好有坏,而呢间餐厅要顾及食物之外,仲要care 员工嘅皮气🥸。 店内一共有5位更生人士,开业首半年客人觉得员工态度差,收到唔少投诉,但老板认为每人都有第二次机会,努力辅导他们基本嘅礼貌与态度,重新投入社会。 餐厅主打多款特色日本料理,选择由沙律寿司至串烧天妇罗到炖饭粥品都有,令人眼花撩乱🤔,仲有自创嘅'蓬松玉子',豚肉卷都等。 和牛寿司(6:00前入坐附送) 木身谂住平安夜晚食嘅,但要$400per person,咁就不了 睇梗餐单嘅时候突然上咗份寿司,一开始仲以为上错单🤭。 和牛用火炝轻微烧过,半生熟状态,但烧得未够平均。见到佢嘅雪花纹都几靓🤤,食落都冇令我失望。油润香口,肉味浓厚,寿司饭落咗赤醋,温度唔会太冻,饭粒分明又冇握到石头咁硬。开咗个好头🤩。 吉列三层芝士豚肉卷$248 size可以用夸张去形容,再加埋拉丝𠮶吓,已经预知到食一件已经腻爆,建议叫五个人黎食😅。炸皮厚薄适中,我个人认为可以再炸耐D,未够啡色,但为咗避免芝士炸嘅时候爆汁,都系冇辨法嘅😬。 裹面嘅豚肉有好多层,全部都系猪腩肉😈,脂肪比

和牛寿司(6:00前入坐附送)

和牛寿司

吉列三层芝士豚肉卷$248

吉列三层芝士豚肉卷

裹面嘅豚肉有好多层,全部都系猪腩肉😈,脂肪比例什高,有猪肉味。入面嘅mozzarella cheese香浓丝滑,一层层嘅脂肪配上芝士嘅咸香。加上辣味蛋黄酱同照烧酱,两只字..邪恶🤣。

‼️但就一定唔值$248 lor,顶多$168🤑。‼️

极上盐烧牛舌芯$118

极上盐烧牛舌芯

份量算系一般,$118性价比就正常。但见到有好靓嘅脆皮(crust),就知道有料到🤔。

中间嘅汁水澎湃,入面系嫰红色嘅,入口弹牙,有嚼头,不久就已经化入口腔中。肥美香口,虽然未到神级,但都我回味无穷😋😋。

蓬松玉子$98

蓬松玉子

望落几庞大,目测有6-7只蛋,上面有大量蛋黄酱同照烧汁,一开始以为系玉子烧,点知只系蛋奄列,远远不值$98🥲,但系一个高质嘅奄列。

一切开,见到入面系半生熟嘅,有少少动L feel,嫰滑顺喉,有蛋香,一D㶶嘅位都冇,媲美蛋包饭上面嘅奄列,中间嘅车打芝士同蛋浆溶合为一,但就太少。

广岛蚝锅$138

广岛蚝锅

个锅嘅size仲细过屋企嘅煲仔,但蚝竟然有8只,唔洗钱咁,但真系物有所值。个汤比一个字佢-鲜‼️。鲜甜美妙,既有白味增嘅甜香,又有蚝嘅肥美,蚝嘅size 都不容置疑,大而滑溜,入口即化,冇任何苦味,绝对可以清碗🤤。

简单总结 食物质素良好 毕竟价位唔低 但某D食物好唔值 有D又好值 好奇怪 但都推介
烧山药

和牛寿司