2022-11-16
见到个木桶连呢座高山鱼生就知系宗像屋, 人气打卡店睇相已经好吸引, 今次试试佢味道如何店员见我地心大心细, 就建议share特上宗像丼再加鱼生, 前菜同汤就照畀返2份量前菜 / 胡麻酱油甘鱼 - 估唔到胡麻酱都可以夹到油甘鱼吞拿鱼刺身 - 新鲜每日即到嘅2款吞拿鱼, 赤身同大拖罗, 大拖罗入口即溶高质特上宗像丼 - 超级夸张嘅鱼生山, 非常丰富有睇头, 分前后影相都影唔哂11款鱼生 (吞拿、吞拿鱼蓉、北寄贝、带子、甜甘虾、三文鱼子、乌贼、油甘鱼、𫚭鱼、蟹肉、海胆), 佢有提示可以有3个食法 (传统鱼生饭、加紫菜自制手卷、茶渍饭), 要合力先可以食到唔跌鱼生, 我觉得2个女仔分呢个份量刚好个人最满意加紫菜自制手卷, 紫菜即时烘干再包鱼生饭, 多重口感茶渍饭系用鲜鱼汤泡, 店员会提醒留一块前菜嘅油甘鱼浸汤同约1/3鱼生饭去做茶渍饭, 油甘鱼浸过味道非常唔同, 但我觉得鱼生版本较印象深, 鲜鱼汤好鲜甜, 好味到问师傅要多咗碗净饮, 喜欢饮汤嘅朋友不妨问师傅, 佢地都乐意任fill鲜鱼汤
店员见我地心大心细, 就建议share特上宗像丼再加鱼生, 前菜同汤就照畀返2份量 前菜 / 胡麻酱油甘鱼 - 估唔到胡麻酱都可以夹到油甘鱼
吞拿鱼 刺身 - 新鲜每日即到嘅2款吞拿鱼, 赤身同大拖罗, 大拖罗入口即溶高质