2021-05-16
米线控最爱周围试唔同嘅米线,随住米线关注组嘅成立,成日睇post更烧到我成日想食米线。之前食过一次石篱呢间人气米线铺,今次再嚟到食水准依然。不过估唔到系本身个铺面行入啲原来仲有另一堂食位置,唔会焗促冷气充足,让行咗一段路过嚟嘅我地可以抖一抖。皇牌米线有齐佢地热门嘅𩠌,分别系鸡丝、螺旋藻、腩肉。啲𩠌铺满成个碗,完全见唔到米线嘅纵影啊!每个𩠌嘅份量都好多,小鸟胃就要睇住嚟嗌啦!鸡丝简直用澎湃嚟形容,每一啖米线都会夹到鸡丝一齐食。螺旋藻系类似昆布嘅味道同质感,营养价值高!有时好怕腩肉会好韧同柴,但呢度嘅又唔会太柴,带少少辣。今次嗌咗肉碎辣,算系刚刚好,汤底热嘅时候食会觉得稍辣,但食食下汤底冻咗就觉得无乜野。整体嚟讲皇牌米线系抵食嘅,𩠌量都多,当日好饿嘅状态都食唔晒呢!但始终地理位置都比较偏僻,所以唔会可以常来喔!顺带一提,因为佢地嘅𩠌大多都系冻摆上汤,所以汤底食食下会冻咗,对住赶时间嘅我地都几方便,但如果有人钟意热汤就可能有concern啦!
皇牌米线有齐佢地热门嘅𩠌,分别系鸡丝、螺旋藻、腩肉。 啲𩠌铺满成个碗,完全见唔到米线嘅纵影啊!每个𩠌嘅份量都好多,小鸟胃就要睇住嚟嗌啦!鸡丝简直用澎湃嚟形容,每一啖米线都会夹到鸡丝一齐食。 螺旋藻系类似昆布嘅味道同质感,营养价值高! 有时好怕腩肉会好韧同柴,但呢度嘅又唔会太柴,带少少辣。