2023-10-02
今次嚟到好多人大赞嘅西班牙菜BÀRBAR ,佢同PICA PICA 系姐妹店。PICA PICA仲未试过,今次试左BARBAR先。入到餐厅,气氛好舒服。虽然唔系好大间,但装修有高级感。Waiter都好亲切。🥔Iberico ham croquette $18/pc😍伊比利亚黑毛猪炸丸子,好钟意食,出边好香脆入边啲薯仔蓉有一粒粒薯仔,有咬口。🥔Bacalao croquette $23/ pc盐渍鳕鱼炸丸子,咸咸地,相比起我就比较喜欢火腿果款。🐙Galician octopus on potato “al caliu”$138😍八爪鱼大大粒,好弹牙,下边嘅薯仔蓉系焗过,又保持住有大大粒嘅焗薯,可以大大啖放入口,超好食。🥘Piegeon rice $230(add foie gras+$75) 😍乳鸽海鲜烩饭加鹅肝,西班牙海鲜烩饭食得多,但加乳鸽同鹅肝真系第一次。乳鸽嘅肉质非常嫩滑,烩饭嘅味道调得好惹味。配上鹅肝嘅香,食到停唔到口。🥩Charred deboned beef rib, roasted (pumpkin purée, mojo rojo, mojo verde) $288牛扒
🥔Bacalao croquette $23/ pc
盐渍鳕鱼炸丸子,咸咸地,相比起我就比较喜欢火腿果款。
😍
牛扒烧得好香,肉质好嫩。配上三色酱,各有特色,每一种都令人食过返寻味。我自己就最钟意红酱,mojo rojo, 入边有蕃茄同红辣椒够哂惹味。
🧀Cheese Cake $78
巴斯克芝士蛋糕,口感好软滑,隔离仲有raspberry sorbet中和返cheesecake嘅腻。
🍷Red Wine Sangria $78
🥂White Wine Sangria $78
值得一提系餐厅会为生日嘅人客影即影即有留念。相当贴心。
总结,食物嘅质素好高。最特别系佢嘅乳鸽海鲜烩饭,一试难忘。绝对系可以回头嘅餐厅。有机会一定会试埋PICA PICA。到时再同大家分享食评。