2024-12-19
最近去咗铜锣湾嘅「面尊」,之前每次经过都见到有人龙,上网都好多人介绍,今日终于有机会试吓,一人一碗车仔面,再叫了小食。 我叫咗猪红同五香牛腩河粉。猪红滑溜,质感不错,五香牛腩煮得入味,肉质柔软。平时食车仔面最爱食河粉,呢度嘅河粉够幼滑,吸咗麻辣汁同咖喱汁,食落去够香辣。麻辣汁嘅辣味啱啱好,唔会辣到飞起,反而带出食材本身嘅味道,同车仔面配搭最恰当。另一碗车仔面选了猪皮、鱼皮饺同咖喱牛柏叶再配上幼面,而酱汁方面选了咖喱汁同腩汁。面条煮得刚好,不会过淋、有弹性,有挂汁效果,真系好正!猪皮咬落去有种丰富嘅口感,爽口。鱼皮饺,饺子外皮薄薄嘅,至于咖喱牛柏叶,咖喱味浓得嚟又唔会太过火!另外,我仲加咗一碟生菜(配腩汁)同一碟净猪颈肉。生菜清新,搭配腩汁,系车仔面店的特色。而净猪颈肉,油香四溢,钟意佢啲猪颈肉有厚度,咬落更有口感。虽然每次经过都有人龙,但系其实都好快就会有位,而且相对其他车仔面店,它的座位都算舒适!
猪皮咬落去有种丰富嘅口感,爽口。鱼皮饺,饺子外皮薄薄嘅,至于咖喱牛柏叶,咖喱味浓得嚟又唔会太过火! 另外,我仲加咗一碟生菜(配腩汁)同一碟净猪颈肉。生菜清新,搭配腩汁,系车仔面店的特色。而净猪颈肉,油香四溢,钟意佢啲猪颈肉有厚度,咬落更有口感。