餐厅: 蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室
资讯:

2020-12-21 269 浏览
苏妈苏妈呢间马来西亚餐厅越开越多,记得第一次食系深水埗,转眼间已经好似遍布香港,今次就食旺角分店旺角分店系618上海街,可能跟返呢边活化既主题,呢间舖既装修都好花心思,将槟城既景点都放左入舖棒棒骨马来西亚肉骨茶比较重药材味,店舖亦都有温馨提示孕妇不宜,个肉骨茶仲可以无限添加的,棒棒骨其实就系猪脾骨,又腍仲啖啖肉,食完都饱左一半槟城白咖喱面白咖喱汤底有少少椰汁味,甜甜辣辣,但个油面有种啦啦地既味道,配料亦都唔系特别出色,我觉得一般招牌砂煲老鼠粉有虾干,银鱼仔,肉碎,炸蒜,葱,生蛋同主角银针粉,砂煲上有d似港式煲仔饭咁,底部一样会形成焦,好惹味好香口玻璃鱿鱼配通菜因为有人唔食得辣走辣(我好想试辣🙊)白灼既通菜配玻璃鱿鱼,上面有d炸蒜,鱿鱼好爽脆,宜家咁食都几好味,相信有埋个辣酱会更加正椰香咖央多士即叫即整,所以都要等左阵先有,我觉得比深水埗做得出色,多士好脆,入面既椰香咖央冻冻地,咬落去口感有少少似食雪糕咁,不过我唔钟意块牛油,好腻马来西亚菜都系偏重口味,钟意浓味既朋友应该会喜欢,味道上我觉得有因应香港人口味加以改良过,整体我觉得不错

棒棒骨
棒棒骨

槟城白咖喱面
槟城白咖喱面

玻璃鱿鱼配通菜
因为有人唔食得辣走辣(我好想试辣🙊)