2024-05-06
有冇钟意食地道潮汕菜🥢既朋友仔呀?香港有陈鹏鹏啦🎊餐厅🍽️多个菜式都拎过唔少大赛奖项 🏆仲系连续4年荣登点评🎖️必吃榜又揾左丰富经验既潮汕厨师团队坐镇👨🏻🍳仲几抵食,难怪人流不断🤗~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪凤凰单丛 (工夫茶) 虽然唔系用细细个既茶杯仔,但用茶盅都几有风味🍵.▪潮卤拼盘 (例) 餐厅既卤鹅拎过🏆金奖嫁,必嗌❣️(鹅肉 • 鹅掌 • 鹅翼 • 鹅颈 • 鹅红(血) • 卤蛋 • 虾卷)油光满满✨几款都系够味得黎,唔会过咸🤎卤蛋🥚好有惊喜,蛋黄冇灰边,系岩岩熟个种💛.▪头水紫菜鱼丸汤有虾 • 紫菜 ,最正系粒鱼丸好弹牙,一碗仲有2粒🤓.▪香煎鲳鱼(半条) 🩶香港潮菜银奖🩶平时自己煎都系原条🐟,而大厨就切左件🔪先再煎,香口面 • 脆脆面范围更多💥.▪月亮虾饼 圆圆一件🌕外层脆卜卜,中间夹住爽口既虾仁🦐.▪潮汕七样菜 以上汤煮7种唔同既菜,有d似杂菜煲既感觉🍲份量既多,表面加左少少黄豆酱🥬🥦🫛.▪蚝仔泡粥 平时去亲打冷都会食,只只蚝仔都系肥嘟嘟🦪仲有肉碎...粥底好鲜味🥣.▪椰汁仙草蜜仙草劲动动,甜度适中🖤.~•~•~•~•~•
香港有陈鹏鹏啦🎊
餐厅🍽️多个菜式都拎过唔少大赛奖项 🏆
仲系连续4年荣登点评🎖️必吃榜
又揾左丰富经验既潮汕厨师团队坐镇👨🏻🍳
仲几抵食,难怪人流不断🤗
▪凤凰单丛 (工夫茶)
虽然唔系用细细个既茶杯仔,但用茶盅都几有风味🍵
▪潮卤拼盘 (例)
餐厅既卤鹅拎过🏆金奖嫁,必嗌❣️
油光满满✨几款都系够味得黎,唔会过咸🤎
卤蛋🥚好有惊喜,蛋黄冇灰边,系岩岩熟个种💛
▪头水紫菜鱼丸汤
有虾 • 紫菜 ,最正系粒鱼丸好弹牙,一碗仲有2粒🤓
▪香煎鲳鱼(半条) 🩶香港潮菜银奖🩶
▪月亮虾饼
圆圆一件🌕外层脆卜卜,中间夹住爽口既虾仁🦐
▪潮汕七样菜
以上汤煮7种唔同既菜,有d似杂菜煲既感觉🍲
份量既多,表面加左少少黄豆酱🥬🥦🫛
▪蚝仔泡粥
平时去亲打冷都会食,只只蚝仔都系肥嘟嘟🦪
仲有肉碎...粥底好鲜味🥣
▪椰汁仙草蜜
仙草劲动动,甜度适中🖤
🔺自己用电话嘟𝐐𝐑 𝐂𝐨𝐝𝐞落单📲