留家厨房上网见到评价唔错同埋有好多粤式功夫菜,但无论系食材、煮法同调味上都好有问题,真心我食左咁耐粤菜呢间系最难食果间留家叉烧 ($188)上网睇过条片系老板刘健威测试边间烧味铺叉烧最好食,谂著佢啲叉烧应该几好啦,咁就系订台果阵留左份试下。叉烧有八成都系瘦既,又干又鞋冇肉汁,肉味好淡,又唔松化,腌料普通,基本上成碟野得剩返果两成半肥瘦叉烧叫做唔差,不如老板你试下你厨房啲叉烧先啦留家烟熏鸡 ($208/半只)呢样系全餐饭最好果样野,只鸡嫩滑有肉味,鸡皮有几强既烟熏味同卤水味,不过停留系鸡皮,鸡肉系完全入唔到味既艇晒虾酱蒸玻璃肉 ($180)猪肉部位系冇问题既,半肥瘦食落爽口,但最大问题系肉味极淡,而虾酱又可以冇咩咸香味既,其实呢碟𩠌已经叫做技术含量唔高,简简单单用靓小小既猪肉同虾酱,都唔差得去边,但$180比咁既质素既肉同酱汁?屋企整都好食过佢啦太史戈渣 ($100)呢个𩠌系功夫菜黎,煮法复杂所以比较少中菜餐厅肯做,我未食过但上网睇过应该系外脆内软,内馅大约系高汤咁既味道。呢件野外脆系做到,但入面既馅系完全冇任何味道蒸过火既鸡蛋咁,完全就系炸左一旧冇味既野虾子袖皮($168)虾子袖皮个虾

留家叉烧 ($188)

留家烟熏鸡 ($208/半只)

艇晒虾酱蒸玻璃肉 ($180)

太史戈渣 ($100)

虾子袖皮($168)
虾子袖皮个虾子系铺满哂袖皮,但系零鲜味,袖皮个样算完整,冇苦涩味,炆得算软淋,但劲在成旧袖皮系完全冇味。整袖皮系麻烦,去苦涩味都搞一大轮野,去完苦味基本上袖皮系冇味既,靠个汤底比返啲鲜味佢,个厨师系去完苦味唔记得落高汤去煮?净系用清水去煮?

🤮凤凰焗鱼肠 ($128)🤮
焗鱼肠又系啲比较少见既菜式,主要系准备功夫太多但卖唔到好价钱就少人整。我系第一次食呢个𩠌,睇过大约系将鱼肠去腥再放落鸡蛋到焗。呢个𩠌一食落去,极腥极臭,就算我落左好多胡椒粉都系完全辟唔到腥味,果种腥味大约系去街市买鱼咁臭,不过系个口爆发出黎,绝对系我人生中食过最难食既野🤮🤮🤮食完觉得明将都唔系咁差。之后我有去食过其他餐厅既焗鱼肠,人地就完全冇腥味几好食既,呢个好明显系餐厅问题啦

留家炒饭 ($138)
食完鱼肠我真系成个人呆左,食到怀疑人生,所以个炒饭都唔记得左影。个炒饭炒到干身但冇饭香味,用既饭太瘦削,料又少又普通,成碟饭冇香味,连普通酒楼都不如

一间餐厅肯去做功夫菜我系欣赏既,但留家可唔可以留意下咩叫好食既功夫菜?一个普通客人唔会因为你果样𩠌工序繁复就觉得好食左,最重要系出到黎个味道,果三个功夫菜一系就冇味一系就臭既,其实整到咁你不如唔好整啦

仲有我见到餐厅系话唔用任何味精,呢样系真既,食完都冇口渴,但系呢唔用味精同唔用调味料系有分别架,厨师系连盐都唔记得落咁,咁既质素都比得客食?呢间餐厅绝对系我人生中食过最难食既粤菜,千祈唔好去食

价钱: $323 / 位
环境: 6/10