2024-03-12 1999 浏览
一直想去食人称沙嗲牛肉世一兼沙嗲牛肉关注组常客嘅肥仔铭,今日终于有时间朝头早十点几到新蒲岗食肥仔铭沙嗲牛,未去之前都知道要排队,所以预咗排队嘅心情去到餐厅,未去到,远处已经见到条人龙,但系排得唔算耐,入到去唔使谂,叫咗沙嗲牛肉面早餐,一个配火腿煎蛋,一个配火腿奄列,另加一个茶走同一个冻奶茶,叫完个早餐都要等一等先至到,因为都系即叫即整,先嚟嘅牛油方包火腿煎蛋同火腿奄列,牛油方包就真系麻麻哋,普通方包加上未融嘅牛油,之后先知道价钱可以转丹麦多士,可惜,至于个火腿煎蛋,正常,当然一个火腿煎蛋亦都唔会期望有啲乜嘢特别,火腿奄列系普通茶餐厅嘅奄列,薄薄嘅蛋浆包住火腿丝,冻奶茶同茶走亦都冇咩特别,唔会话茶味好浓烈,但总算合格,当然,主菜系个沙嗲牛肉面,食得出个沙嗲系有心整,唔系一般茶餐厅沙嗲,而牛肉系腍,而食得出唔系松肉粉,个沙嗲唔系好重花生味,我比较钟意浓味沙嗲汤底同重啲花生味,另外沙嗲有好少嘅辣味,本人唔钟意辣味冚过沙嗲味,所以呢方面系好嘅,我觉得系啱啱好,见啲宣传话个面嘅汤较少,因为老板想个沙嗲浓味啲,唔够可以加汤,冇特别要求之下,嚟𠮶两个沙嗲牛肉面,一个个汤少啲,一个个汤多啲,我觉得唔太平均,多啲汤𠮶个就当然沙嗲味冇咁浓,至于少啲汤𠮶个系好味啲,再浓啲我都可以接受到,钟意浓烈啲嘅可能会比较钟意九龙城乐园或者执咗好多间分店嘅王牌冰室,冇咁钟意浓烈嘅,我会比较钟意已结业嘅好好运,整体嚟讲,沙嗲牛肉我觉得系好食嘅,亦都系同其他顶级沙嗲牛肉餐厅属于顶级,但未至于去到世一,再加上要排队同埋早餐其他配置好似牛油方包同奶茶都系一般,未必会好有心想返头食,如果唔使排队,虽然其他配置差啲啲,但系经过都会想再食吓佢嘅沙嗲牛肉。间餐厅好有街坊气氛,餐厅个姨姨好Nice,讲嘢又搞笑,虽然好忙但好好服务,连食客都好有礼貌,好有人情味,位置虽小大家将将就就,但系迫少少坐,大家排队都唔使咁耐。
沙嗲牛肉面
奄列