做完facial treatment番到屋企附近都8点几honey又食饱饱, 咁唯有叫佢陪我食甜品啦~对于我呢d钟意"零食当饭食"/"甜品当饭食"既人黎讲, 无饭系唔紧要既, 嘿九龙城都有唔少糖水舖, 不过我个人都几贪心, 钟意去多选择, 可以一次满足我几个愿望当时饿紧既moment, 就好想食d "花式"甜品, 唔想食中式糖水所以再次来帮衬糖佰府啦对上一次系上年既元宵节, 突登同honey黎食汤丸当时都好多人等位, 可能今晚d人仲食紧晚饭, 未系时候食甜品所以一入到黎系唔使等就有位坐了!今次黎到先见到, 原来此"糖佰府"不等于彼"糖百府"的 (因读音完全相同)糖佰府只得2间, 另一分店在将军澳好啦, 店员递上Menu, 也简单介绍过今期的限定 (榴梿系) 真系几多选择, 中式西式都有, 可能饿过龙, 真系咩都想食加上听完季节限定的"榴梿", 立即落个order先榴梿系本身已有榴梿肉, 榴梿浆, 小丸子, 水晶珠及椰果打底, 只系再有一种唔同的配料演变成3款甜品一望到咁多料, 就啱哂我贪心的胃口最后我点了榴恋天使 $38 (西米)一上台真系要用"榴梿飘香"呢个词语来形容, 喜欢吃榴梿的
做完facial treatment番到屋企附近都8点几
honey又食饱饱, 咁唯有叫佢陪我食甜品啦~
所以再次来帮衬糖佰府啦
对上一次系上年既元宵节, 突登同honey黎食汤丸
所以一入到黎系唔使等就有位坐了!
糖佰府只得2间, 另一分店在将军澳
真系几多选择, 中式西式都有, 可能饿过龙, 真系咩都想食
加上听完季节限定的"榴梿", 立即落个order先
一望到咁多料, 就啱哂我贪心的胃口
最后我点了榴恋天使 $38 (西米)
榴恋天使
一上台真系要用"榴梿飘香"呢个词语来形容, 喜欢吃榴梿的朋友真的不介意它的臭, 而且还觉得很香
现在刚好是榴梿的当造日子, 无理由唔食呀?
大大堆榴梿肉, 已起核, 食起来很香甜, 而且是啖啖肉!
加上其他料一齐食, 好丰富又爽口 (椰果, 水晶珠), 又有烟韧嘅小丸子, 呢个真系要推介!
榴恋天使
唔知系咪太饿嘅关系, 想再d "实在"既食物落肚
杂莓窝夫+香芋雪榚 就啱哂
即叫即整, 大约等左十分钟
味道很香又新鲜, 面头有士多啤梨, 桑莓, 蓝莓及棉花糖粒粒
店员还贴心的递上牛牛樽的枫糖浆, 不过我喜欢食原味, 而且窝夫本身都有点甜味, 雪榚也有甜味, 也有点朱古力浆,  所以我觉得不用加都足够
杂莓窝夫+香芋雪榚
窝夫皮脆内软, 又唔会硬掘掘
热暖的窝夫, 加上冰冻的雪榚同吃, 冰火口感食完一啖再一嗦!  无法抗拒
杂莓窝夫+香芋雪榚
男友就点了香蕉拿破仑, 因为佢唔食得芒果, 呢度有香蕉就啱哂
香蕉拿破仑
除左一砖拿破仑外, 仲有很多鲜香蕉片, 面头再加上少许朱古力酱
香蕉拿破仑
拿破仑劲脆, 切开都唔会散开哂
夹埋唔算太甜既吉士酱一齐食, 正
不过当日既香蕉好似生咗d, 唔够甜!
但食拿破仑, 重点当然就系那个千层脆嘛!
2016-04-26
$56 (宵夜)