2022-09-24
每次食完晚餐之后行一阵街,当然就会好想食埋甜品, 咁就真系有完结一日嘅美好甜甜嘅回忆, 😳作为美食核心嘅旺角当然亦都唔缺优秀嘅甜品舖,净系一条通菜街里面都已经充斥左唔少嘅隐世甜品舖,😆其中一间改名改得非常有创意嘅人之初正好吸引咗视线,而里面食嘅都系中式糖水为主,但当然配搭上面仍然系可以单拼亦都可以双拼,非常人性化。 😛另外值得推介嘅原因当然就系餐厅里面嘅甜品都系每日新鲜即制,咁就唔需要担心系经过雪藏或者唔新鲜,睇埋个价钱亦都系非常合理,但每一碗都落足心机同埋够晒足料,性价比肯定毫无疑问嘅高😌姜汁炖蛋— 🥚冻冰冰嘅炖蛋,绝对系为呢一个夏天带嚟更清新嘅感觉,而且冻食嘅炖蛋通常感觉上就会更加多蛋香同埋更加浓郁,当然加咗牛奶喺入面就令到蛋香之余又带点奶香,🥛细致嘅味道亦都系一样加分位,增添埋姜汁,就更加突出鸡蛋嘅味道,🥚而且呢一个姜汁并冇想像中咁辣咁抢味道,完完全全系温和嘅调味,整体系微甜🥚麦米粥拼红豆沙— 🫘呢一碗传统中式糖水材料丰富,而且够晒饱肚,麦米粥里面除咗有麦米之外,仲有花生, 🥜就咁睇嘅膳食纤维都已经非常丰富,整出嚟嘅麦米粥就非常杰身,但系非常足料,作为糖水,🥜定系日常膳食都非常适
麦米粥拼红豆沙— 🫘呢一碗传统中式糖水材料丰富,而且够晒饱肚,麦米粥里面除咗有麦米之外,仲有花生, 🥜就咁睇嘅膳食纤维都已经非常丰富,整出嚟嘅麦米粥就非常杰身,但系非常足料,作为糖水,🥜定系日常膳食都非常适合,加埋红豆沙令到食材再增添一样同时陈皮嘅味道亦都带出进补嘅作用,🫘多重口感多重味道亦都系难得嘅一种多元化甜品🥜
紫薯芋茸莲子西米露— 🍠通常西米露都系会配椰汁咁但系亦都会有破例嘅时候,加入芋茸就令到质地更加丝滑,🍠再加埋紫薯粒就令到成碗甜品嘅色泽更加有迷人嘅紫色同埋多元化嘅味道,🍠本身西米粒嘅味道非常淡淡非常好嚼,足料嘅紫薯,同埋莲子就额外提供颗粒感嘅咬口,靠芋蓉本身嘅微甜来提升自然嘅香味,亦都系个有特色,而且色香味俱全嘅甜品代表作🍠
仁芝初 (旺角)
旺角通菜街2Q-2Z号鸿辉大厦地下6号舖