2014-02-18
前日(16-2-2014 Sun)朝早,同男友起身后要过梨木树攞o野,就o系呢边食早餐啦,我o地入o黎市市商场揾o野食,见到龙华阁同大家乐,应该重有茶餐厅o既,揾吓啦,上到o黎见到有呢间,咁就呢间啦,而o黎到系10:45am,常餐要11:00am至有,我o地坐o系迎新门口o既卡位,大门大开o左,有风吹入o黎都几凉吓.我o地拣$25.00o既粥餐,要皮蛋瘦肉粥同杂菜肠,牛肉肠,但两只肠粉都冇晒,咁改要虾米肠同炒面.等o左一阵,虾米肠先到,睇见豉油俾得唔多,食落,哗!不单止唔热,重要唔软同厚,搅咩o野?唔系保住暖o既咩? 虾米就几香.味道: 0.5分之后炒面到o黎,睇见有烟出,系即炒o既,咁好少少,面身几幼,食落,好干身,味道亦淡,男友话唔错.呢个比石围角江记油同湿o既好唔同,但之后我食粥再夹一撮食先,食到好咸同类似调味粉o既味道,唔通炒唔匀? 味道: 3分最后两碗皮蛋瘦肉粥至到o黎,点解个粥会系最后至到?唔会特登为我o地煲吧.讲返个大大碗o既粥,我o个碗皮蛋好似多啲,男友o既就相反.粥底都叫棉,但冇前一晚o系五月花食o既蟹粥咁棉.皮蛋唔使讲,反而带灰色o既瘦肉系腌过o既,咸咸地,而当中我
等o左一阵,虾米肠先到, 睇见豉油俾得唔多,食落,哗!不单止唔热,重要唔软同厚, 搅咩o野?唔系保住暖o既咩? 虾米就几香.
味道: 0.5分
之后炒面到o黎, 睇见有烟出,系即炒o既,咁好少少,面身几幼,食落,好干身,味道亦淡,男友话唔错.呢个比石围角江记油同湿o既好唔同,但之后我食粥再夹一撮食先,食到好咸同类似调味粉o既味道,唔通炒唔匀?
味道: 3分
最后两碗皮蛋瘦肉粥至到o黎, 点解个粥会系最后至到?唔会特登为我o地煲吧.
讲返个大大碗o既粥,我o个碗皮蛋好似多啲,男友o既就相反.粥底都叫棉,但冇前一晚o系五月花食o既蟹粥咁棉.皮蛋唔使讲,反而带灰色o既瘦肉系腌过o既,咸咸地,而当中我食到阵皮味.
味道: 3分
服务:
我o地睇先menu叫o野,就举手叫个离远o既男侍应,但佢冇理我,而门口有个亚姐就行o黎,话转头先,佢自己唔识写字.OK,但转头点解唔帮我叫人o黎写?于是我又再举手叫人,今次另一个亚姐应我落单.
环境,服务同抵食都系2.5分