2017-12-08
今晚决定做"潮"人................食"潮菜", 上去楼上呢间夹杂住传统与新式潮家菜菜店!餐牌上包括潮汕砂锅粥, 传统潮州酱卤汁类及新式潮菜, 各式其色! 今餐就点左呢几样菜式 :方鱼炒芥兰 ($68) - 条条芥兰色绿分明, 爽硬度岩我口感, 食落唔老同有甜味, 配埋有嚼劲既方鱼片, 加添"潮"味!酸菜鲜甜白蚬汤 ($88) - 份量都几大锅, 大部份开口既白蚬, 蚬肉虽然唔大只, 但肉质甜嫩, 配以酸菜的咸香味, 汤底仲有白萝卜条既鲜甜, 若然有火炉"庆"住会仲好D, 保持热辣辣, 啖汤都更加鲜味!秘制墨鱼脯猪手煲 ($98) - 猪手炆得好腍身, 食件猪皮已经感受到D胶质系口中; 而墨鱼脯口感有咬口, 食到少少鲜味, 酱汁浓厚惹味, 有碗白饭就正配!家乡路边炒米粉 ($68) - 一碟以多种配料炒成, 包括猪肉, 虾米, 芽菜, 蛋丝, 多种口感同味道, 米粉炒得干身唔算油腻, 配埋碟辣椒油一齐食仲惹味!最后以呢碟黄金一口炸馒头 ($38)作为"甜品", 炸至金黄色一口SIZE, 外脆内软, 一定唔少得系点炼奶, 好好食!
今餐就点左呢几样菜式 :