2016-10-06
唔觉唔觉又到大闸蟹季节~蟹黎讲,我只系钟意食大闸蟹钟意佢剪剪下,唔使刮损嘴钟意佢个d 酸酸甜甜的醋当然仲有佢既姜茶 往年都系好懒地系楼下街市买算今年朋友介绍,决定行远少少黎呢度买入到黎第一个感觉,d 酒好劲呀,30年女儿红都有🙈 好专业咁,同老板吹下水,原来呢度由清朝就已经开业,最高个d黑白相就系历史既见证😱 唔记得问老板佢系第几代添😂除左酒,蟹当然都唔少啦,款款都标哂价,唔使估估下~价钱有平有贵,有标签既就系来自阳澄湖既蟹王,当然价钱都要蟹王d 啦🙈 我就拣左来自太湖既,经济好多,4两度一只,260蚊有4只架啦。个蟹肚好干净,但又唔会系人工漂白个种白色👍🏻D 蟹仲呕紧泡呀🙈🙈 新鲜到呢~我本身系钟意食公的,不过十月乸靓d嘛,所以最后拣左2只公,2只乸基本上d 蟹都几干净,求其擦下就得了~坐左成个钟车,只蟹仲好新鲜,好似望住我咁🙈蒸20分钟后,起动啦~拆开个下,好鬼紧张坚系爆爆爆膏🙈🙈 D 膏好实净,好甘香~估唔到虽然4两细细只,d膏仲多过以前食既五两,抵~蟹肉都鲜甜嫩滑~阿囡食到唔停手~以前买蟹,总有抽奖既感觉,有时几只中都有只唔系好掂, 今次呢4只就只只都好掂,只只都爆哂膏😋😋唯
蟹黎讲,我只系钟意食大闸蟹
钟意佢剪剪下,唔使刮损嘴
钟意佢个d 酸酸甜甜的醋
当然仲有佢既姜茶
往年都系好懒地系楼下街市买算
今年朋友介绍,决定行远少少黎呢度买 入到黎第一个感觉,d 酒好劲呀,30年女儿红都有🙈 好专业咁,同老板吹下水,原来呢度由清朝就已经开业,最高个d黑白相就系历史既见证😱 唔记得问老板佢系第几代添😂
除左酒,蟹当然都唔少啦,款款都标哂价,唔使估估下~
个蟹肚好干净,但又唔会系人工漂白个种白色👍🏻
D 蟹仲呕紧泡呀🙈🙈 新鲜到呢~
我本身系钟意食公的,不过十月乸靓d嘛,所以最后拣左2只公,2只乸 基本上d 蟹都几干净,求其擦下就得了~
坐左成个钟车,只蟹仲好新鲜,好似望住我咁🙈 蒸20分钟后,起动啦~拆开个下,好鬼紧张
坚系爆爆爆膏🙈🙈
蟹肉都鲜甜嫩滑~阿囡食到唔停手~以前买蟹,总有抽奖既感觉,有时几只中都有只唔系好掂, 今次呢4只就只只都好掂,只只都爆哂膏😋😋 唯一系可能未系时候,d 公蟹少左d白色膏~ (不时不食呀)~
一年食一季,屋企既佐料实唔齐,好彩呢度送左呢套俾我
有自家制既醋,紫苏叶,红糖同坚系有姜~ 可以自己较个醋,仲可以煲埋坚姜茶 (唔系开水冲个d啦)
计番都系65蚊只,仲平过系街市买,但质素真系高几班~