2023-01-18
我之前完全无去过长沙湾广场,今日我因Mata Japanese Cuisine而踏入长沙湾广场。餐厅室内面积比较细,不过亦有其他座位系走廊,我地坐系吧枱位置,Bartender不断同客人倾计,气氛非常好👍🏻餐牌系手写,字体几靓🤣- 鸡皮饺子外皮金黄酥脆,入面馅料丰富多汁,更难得系外型同饺子好似样👍🏻- 紫菜味炸鱼翅今日贡献左人生第二个既第一次😝,就系食炸鱼翅,外脆内软,有少少烟韧口感,佐酒一流。- 炒芽菜芽菜炒得好干身爽口,唔会出好多水。- 关东煮牛肋条关东煮汤底清澈鲜甜,入面材料有主角牛肋条、蒟蒻、麻糬豆皮包、鱼饼同萝卜。萝卜鲜甜无渣而且索满汤汁,牛肋条肉质软稔,食完非常暖胃🥰- 花生酥我未食过咁松化既花生酥,入口即化,中间有一粒原粒花生。因为老板以前卖花生酥,开实店卖花生酥要拎食牌,所以决定以居酒屋形式经营。餐厅既日式cocktail非常有惊喜,Aoi酒底系vodka,入口会饮到青苹果既香甜,然后慢慢渗透wasabi既辣味,而且感觉越嚟越强烈,特别之余又好饮😋试完Aoi返唔到转头,我地即刻叫左另一款日式gin-based既cocktail-Aiiro,味道有少少似柠檬茶,花香味几突
餐牌系手写,字体几靓🤣
- 鸡皮饺子
鸡皮饺子
- 紫菜味炸鱼翅
紫菜味炸鱼翅
- 炒芽菜
芽菜炒得好干身爽口,唔会出好多水。
炒芽菜
- 关东煮牛肋条
关东煮牛肋条
- 花生酥
花生酥
Aoi
试完Aoi返唔到转头,我地即刻叫左另一款日式gin-based既cocktail-Aiiro,味道有少少似柠檬茶,花香味几突出。
Aiiro
整体而言,食物唔错,饮品同花生酥最有惊喜!