2009-09-02
我们定了六时半,六点三由我屋企起行,原来间酒楼个位置离屋企都几远,要穿过海港城,上一个平台,穿过去再落番一层,唔知点样左转右转先去到后门,去到迟咗刚好七、八分钟。个知客话我地迟到,张枱已经卖咗俾人了。佢仲好寸咁话:「我啲同事中午打电话同你哋覆枱已经讲明唔可以迟 o架啦,迟一分钟我地都唔 hold 枱 o架,lee 啲系公司规矩,我都冇办法!宜家冇枱了,你哋从新排过队啦!」吓?唔系呀嘛?咩嘢规矩呀?大酒店都会 hold 枱十至十五分钟啦,如果真系咁 straight forward o既,一有人唔准时就买枱,仲驶鬼同我哋覆枱咁多此一举吖!我姑仔话佢哋 confirm booking o既时候跟本冇讲过唔迟得,如果有讲,我哋六点钟就行人啦,一家大细十一人㖞,点会揾自己嚟玩吖?个知客黑口黑面,一味话唔关佢事,系公司规矩,但系啲态度直情可以用臭寸嚟形容。我哋揾个经理同佢理论,佢啲态度就好好多了,但系真系冇枱,都帮唔倒啲咩。原来我大叔仔话佢嚟到其实仲有枱 o架,但系个知客唔俾我哋,一味话我哋将枱已经卖咗,讲多两讲,所有空枱都冇哂了!鬼咩!我哋又唔系熟客,过时过节又冇整过佢,佢睬我哋都儍啦!个经理
个知客黑口黑面,一味话唔关佢事,系公司规矩,但系啲态度直情可以用臭寸嚟形容。我哋揾个经理同佢理论,佢啲态度就好好多了,但系真系冇枱,都帮唔倒啲咩。原来我大叔仔话佢嚟到其实仲有枱 o架,但系个知客唔俾我哋,一味话我哋将枱已经卖咗,讲多两讲,所有空枱都冇哂了!鬼咩!我哋又唔系熟客,过时过节又冇整过佢,佢睬我哋都儍啦!个经理就叫我哋等下,等佢去安排下㖞!但系等几耐?佢都唔知㖞!
𠮶阵时个个都啱啱坐低,起码都食到八点几啦,我哋十一人,仲有几个系老人家,唔通真系等到第二轮呀?立即兵分两路,试下去第二间揾位,好彩揾倒第二间仲有位,仲唔走头咩?
我姑仔话海港啲嘢食真系好食啲,所以跟本唔忧做,唔怪得知可以咁寸啦!
我唔会叫大家唔好去,但系如果你地真系 book 咗𠮶度,就真系千祈要有早冇迟了,唔系就好徬徨 o架了!今时今日,咁 o既服务态度……。