2023-06-18 82 浏览
最近去上水广场行街,发现好多店铺进驻。其中比较吸引应该系呢间日式餐厅👉丼道。有小食有饭或者乌冬,仲有甜品,系我最喜欢𠮶类型嘅餐厅。店内装修唔错,首先大玻璃设计既可望外面繁忙至极嘅火车站,又可以透入自然光,既舒适又惬意。座位宽敞,比我想像中大好多,而且冷气舒适又干净,唔错。落单采用扫码点餐,付款都系,岩晒我呢d选择困难嘅人慢慢拣。店员态度亲切有热诚,主动推介店内新推或热门嘅产品,例如鳗鱼丼、亲子丼、深川丼 (东京深川地区名物)、和风咖哩系列等等,花多眼乱,最后我都叫左吉列猪扒咖喱乌冬,小食同甜品。金黄色嘅炸猪排,外面仅包住薄薄嘅一层酥,咬落松化酥脆,而里面就系微带一d脂肪嘅猪扒肉,口感顺滑。当咬落去时,油炸过嘅表皮同肉贴埋一齐,令肉汁丰富又饱满!咖喱汁浓郁口感香滑,辛辣度刚好,带少少微甜,咖喱汁配上我最爱嘅乌冬,非常适合呢排热屎辣辣嘅天气,唔想食饭嘅最佳选择。咖喱汁唔够可以同店员讲喔~另外呢个餐有绿茶同椰菜丝沙律,沙律配特制柚子醋,酸酸嘅味道刚令人更为开胃,食指大动。小食叫左柠檬盐鸡软骨同蜜味脆鱿鱼,油水滋润嘅鸡软骨,夹住一小块肥肉,柔嫩又弹牙,再加埋柠檬盐,增加香味之余仲有助减腻,令人

落单采用扫码点餐,付款都系,岩晒我呢d选择困难嘅人慢慢拣。

绿茶

椰菜丝沙律

小食叫左柠檬盐鸡软骨同蜜味脆鱿鱼,油水滋润嘅鸡软骨,夹住一小块肥肉,柔嫩又弹牙,再加埋柠檬盐,增加香味之余仲有助减腻,令人一粒接一粒。

柠檬盐鸡软骨

而蜜味脆鱿鱼系店长推介,甜甜嘅蜜糖味道,有烧烤感觉。但脆脆嘅外表,内里系食起黎好q弹嘅鱿鱼,香脆味美,几邪恶但又满足。

蜜味脆鱿鱼

最后我觉得甜品都系必食嘅,无论几饱,都要叫一个意式雪糕配白玉团子,充满京都嘅感觉。白玉团子好软糯,超级q弹嘅口感真系好爱,而红豆大粒又绵,唔会太烂,保留应有嘅红豆口感,不过对我黎讲大甜。雪糕要左牛奶同抹茶味,微微茶香配红豆很错。

意式雪糕配白玉团子

整体今餐食得好愉快,饭聚又多一个选择喇

绿茶
椰菜丝沙律