2018-07-22
今晚既然有老细埋单, 一于食大佢!!有理冇理先来一只是日精选 : 生猛北海道花咲蟹, 仲有要叫生猛海鲜, 通通帮我哋攞晒嚟, 够土豪吧大枝装啤酒$2X, 唔贵。用正宗存热草帽蒸汽锅, 开餐前先混好自己的酱。先来一支 Lemon ginger cider 解解渴, 呢枝来自瑞典的来佬货我都系第一次见, 入口冰凉爽口, 姜味清新自然, 一啲都唔chemical。We are ready! 锅底的水蟹鸡蟹粥材料同样 ready!海鲜餐开动了。北海道花咲蟹新鲜生猛原只上蟹肉非常鲜美爽口, 甜甜的, 爽口的蟹肉, 配甘香蟹膏, 天下美食之最, 游水蟹口感无得顶!最爱还是蟹钳一梳梳的爽口蟹肉贵妃蚌劲大只, 幸好食落完全唔韧, 兼鲜甜爽口, 个人觉得上面啲酱可以省回, 海鲜就噉食已经够甜够咸, 顶多都系加少少蒜蓉及蒸鱼豉油即可, 所以 pat 酱我系食完海鲜先再试, 个酱似淡忌廉芝士加盐混合。黑松露蒸大元贝呢度啲海鲜既新鲜又肥美, 就算size 有返咁上下大, 在火候控制得宜情况下, 口感也很好, 大元贝蒸得刚刚熟, 鲜甜多汁, yummy, 虽则我都好钟意食黑松露, 配海鲜未免太过抢, 我都系坚
大枝装啤酒$2X, 唔贵。
用正宗存热草帽蒸汽锅, 开餐前先混好自己的酱。
北海道花咲蟹
新鲜生猛原只上
最爱还是蟹钳一梳梳的爽口蟹肉
贵妃蚌
黑松露蒸大元贝
呢度啲海鲜既新鲜又肥美, 就算size 有返咁上下大, 在火候控制得宜情况下, 口感也很好, 大元贝蒸得刚刚熟, 鲜甜多汁, yummy, 虽则我都好钟意食黑松露, 配海鲜未免太过抢, 我都系坚持先拨开它香气熏天嘅黑松露酱......食完元贝才食。
粒元贝切开2层都仲咁厚肉, 爽甜多汁。
马甲背
其实食海鲜, 衹要海鲜新鲜及火候控制得好, 真系冇得输, 呢个马甲背咸鲜, 无沙, 甜!
怪味猪
猪片带少许肥肉, 肉质甘香爽脆, 猪肉香口, 沙爹孜然酱添美味。
水蟹鸡粥
所有海鲜精华所在, 粥底材料有水蟹、鸡及海鲜水, 粥底又棉又鲜甜
生果盘 (送)
今晚有老细埋单, 单都冇机会见, 抵唔抵食唔知道, 衹能话畀你听今晚啲海鲜好新鲜, 招呼也很周到。