2018-03-18 977 浏览
同老婆黎到油塘大本型出面平台嘅 <Grove Cafe>。呢度环境都唔错,八点钟都唔系太多人,侍应安排咗我地靠窗位置坐,可以一路食饭一路望到海景。今晚餐汤无其他选择,只有忌廉汤。未上枱前,侍应话帮我哋落咗汁先上枱,点知一嚟到,两个汁倒转咗。之后就问我哋介唔介意照要,因为我唔食黑椒汁,而老婆亦希望食到黑椒汁,所以我哋都要求佢更换过俾我哋。铁板新西兰肉眼牛扒 (黑椒汁,薯菜,冻柠茶) $96 - 唔驶五分钟,牛扒重新上台,所以应该唔系重新整过,可能系黑椒汁味道比较浓,可以遮盖烧汁嘅味道。牛扒好大块,7成熟嘅肉质普通,但食到某啲位,会夹杂住烧汁嘅味道。铁板美式杂扒 (烧汁,薯菜,冻柠茶) $95而杂扒就等得比较耐,初时喺度谂,可能黑椒汁太多黑椒,比较难处理,所以真系会重新整过。点知黎到切开放入口,都系食咗黑椒味。再望真啲,杂扒上嘅黑椒粒依然清晰可见,令到成份杂扒既有黑椒味又有烧汁味,都唔知食紧乜。黑椒汁可以遮盖烧汁嘅味道都可以算,因为明白重做会浪费食物,但个杂扒真系接受唔到。
同老婆黎到油塘大本型出面平台嘅 <Grove Cafe>。

今晚餐汤无其他选择,只有忌廉汤。
餐汤+餐饮

铁板新西兰肉眼牛扒 (黑椒汁,薯菜,冻柠茶)
铁板新西兰肉眼牛扒 (黑椒汁,薯菜,冻柠茶)

铁板美式杂扒 (烧汁,薯菜,冻柠茶) $95
铁板美式杂扒 (烧汁,薯菜,冻柠茶)
铁板美式杂扒 (烧汁,薯菜,冻柠茶)

2018-02-25