2015-04-20 4372 浏览
元朗人多食肆多,人车争路,连食肆都动辄大排长龙。元朗人或者早已被迫妥协,但我不会轻易屈服。前晚去探朋友兼食饭,行左几条街都系人,好野都要排几个钟,结果朋友建议去锦上路的旦王花。去到旦王花,先发现系当年《单身男女》取景场地,可能因为先入为主,总觉得呢度会好鬼贵,食steak同要开红酒,加上个装修好企理,的确系有种奢侈的错觉,但事实上呢度系食泰菜,而且收费都可以几经济,ummm...应该可以话系丰俭由人。我地𠮶晚差唔多10点先入座,海鲜bbq已经售罄,于是我地就点左啲寻常菜式,但感觉都唔错,平凡中见真章嘛。值得推介下的有以下几款:个软壳蟹米圈都几大件,入面的软壳蟹上台后仲有少少脆。不过,米纸可以再薄D。个珍宝拼盘有串烧半打,有炸虾饼亦有D类似天妇罗的炸南瓜同虾片。系炸南瓜o个度怪左少少,其余都几好食。叫左个咖哩鸡及薄饼,味道系OK的,但可以再辣多少少,会惹味D。

软壳蟹米圈
珍宝拼盘