餐厅: 海龍王餐廳
资讯:

2021-03-24 788 浏览
都應該有一段好長嘅時間冇去過海洋公園,當五點幾我老公叫我去海洋公園嘅時候,我都覺得幾出奇,五點幾去,到底可以做啲乜。原來係入嚟食飯,晚上六點後,海洋公園原來免費入場,講真,真係無乜人會知。我都唔知道點解佢會知,但係難得佢帶我去食飯咁我冇理由拒絕。原來係去我想去咗好耐嘅海龍王餐廳,因為望住個魚缸食飯我成日覺得係其中一樣幾浪漫嘅事情。今晚仲要去吃一個不錯的menu!最精彩係佢用上全部都係sustainable嘅海鮮,呢個煎炸百花鱈魚膠,吃下去那感覺非常之滑,同野生鱈魚膠味道真係冇乜大分別,外邊嘅脆皮都炸得好好。用上挪威嘅鱈魚,跟平時吃到嘅雪藏味道完全不可同日而語。涼拌麻醬海茸,又係前菜開胃之作。香到不得了嘅果木煙燻蛋 ,做得幾好,當然同日式嘅流心蛋有少少分別,但中式有中式嘅美。我絕對喜歡川芎煲嘅湯,川芎百芷天麻燉魚王,舊魚應該係我食過最好食嘅魚,就算連骨都可以吞埋落肚,我直頭想叫多一碗!來自法國嘅可持續魚王,值得你入來海洋公園一試。相對松露醬帶子蝦球炒蘆筍就普通一點,但松露醬嘅香,令你絕對愛到不行。黑虎掌菌慢煮牛小排,你以為牛小排係最好食但係最出色嘅反而係個黑虎掌,就算朋友唔食牛小排,我都

我都唔知道點解佢會知,但係難得佢帶我去食飯咁我冇理由拒絕。

今晚仲要去吃一個不錯的menu!

涼拌麻醬海茸,又係前菜開胃之作。

黑虎掌菌慢煮牛小排,你以為牛小排係最好食但係最出色嘅反而係個黑虎掌,就算朋友唔食牛小排,我都推介佢食黑虎掌,香氣令到牛排都勁出色,多份層次。

中段來個菜,鮮淮山雲耳泡田園蔬菜,清新一下口中嘅菌氣,再好好吃個炒飯。

我最愛的臘味炒飯感覺,芋頭臘味炒飯炒得乾爽,細緻又好食,好多臘味,而且碟頭勁大,絕對係出色之作。

甜品係蓮子桃膠燉雪梨同合時鮮果碟,生果無乜特別,但桃膠燉雪梨就同樣出色,桃膠而家係時下女性最鍾意嘅甜品,我當然也不會錯過,食埋老公嗰半碗。

今晚,他帶我去海洋公園,其實幾有驚喜,都幾開心,不過當然如果朝早可以喺埋海洋公園玩,就更好啦!