2019-04-16 30 浏览
自从上个月去完台湾食完边炉,一直都佢念念不忘,尤其系麻辣火锅加鸭血,今次揾齐饭脚食番个台式火锅😘😘今时今日,啲台式火锅店都遍地开花🌼,喺铜锣湾揾绝对唔系咩难事,难就难在拣间地道既餐厅😳经过朋友各方意见,就拣咗呢间呢食吓啦,因为见佢单单系铜锣湾都已经开咗两间,啲人分散咗唔驶等🤣🤣一出lift口就见到个天灯屏幕,都系第一次见到啲咁有心既摆设🤩🤩,而且仲可以拣唔同形状,都玩咗阵同影吓相先入去食野📸😚正如我地所料,呢度未爆场😝不过都已经都坐咗八成人到,都总算成功入到场嘅🤫坐低首先拣个锅先,正当我谂住可以重温旧梦之际,原来有fd喉咙发炎🥵,所以都系试吓其他煲,为咗佢既健康著想,就叫咗个养生锅俾佢补吓🥰个锅充满各种药材,有人参,杞子等,未放任何食物之前,真系要试吓佢系咪真材实料🤔首先个汤底非常清甜,而且饮落好滋润,我个fd都话佢好番唔少😳😳既然系咁,我地都拣番我地既飞佛了,美国特级牛肋肉,呢个肉真系好嫰滑得嚟好有肉味,咬咗阵已经烟消云散😌亦都叫咗个花雕醉鸡件,由于佢起咗骨,所以食落去啖啖肉,而且啲酒味仲留得番住之余,又唔会太劲😝呢度啲丸类都几多选择,而且全部都系手打😋最后拣咗梅菜猪肉丸同虾丸食,个
自从上个月去完台湾食完边炉,一直都佢念念不忘,
尤其系麻辣火锅加鸭血,今次揾齐饭脚食番个台式火锅😘😘
因为见佢单单系铜锣湾都已经开咗两间,啲人分散咗唔驶等🤣🤣
而且仲可以拣唔同形状,都玩咗阵同影吓相先入去食野📸😚

正如我地所料,呢度未爆场😝
不过都已经都坐咗八成人到,都总算成功入到场嘅🤫

既然系咁,我地都拣番我地既飞佛了,美国特级牛肋肉,
呢个肉真系好嫰滑得嚟好有肉味,咬咗阵已经烟消云散😌
美国特级牛肋肉

亦都叫咗个花雕醉鸡件,由于佢起咗骨,所以食落去啖啖肉,
而且啲酒味仲留得番住之余,又唔会太劲😝
花雕醉鸡件

呢度啲丸类都几多选择,而且全部都系手打😋
最后拣咗梅菜猪肉丸同虾丸食,个🐷肉丸充满肉汁,再加上梅菜就多一份口感👍🏻
而个虾丸真系名副其实,好足料,感受每啖都食得出虾味同爽甜👍🏻👍🏻
虾丸&梅菜猪肉丸 (各四粒)

而佢个响铃系新鲜炸,唔系啲现成货,好脆口,浸一秒汤再食,都弹到周围都系🥴🥴
鲜炸响铃

今次打边炉我就冇饮汽水,就嗌咗一杯杭菊露,清新解腻,比饮汽水更加好🤓🤓
杭菊露

最后仲叫咗个新竹米粉 ($48) 食,都有成一个大面碗咁多,大家都够哂饱🤰🏼🤰🏼,
虽然冇食到鸭血,但呢个养生锅真系好足料,值得一试👅👅
美国特级牛肋肉
花雕醉鸡件
虾丸&梅菜猪肉丸 (各四粒)
鲜炸响铃
杭菊露