2015-10-20
很久没有去过中环喇, 今日特登去接老公放工,顺便又去食下野啦.其实我地比较喜欢用Lunch时间去试新野, 平D抵食D, 就算唔好食都唔会太肉赤嘛黎到中环紧系要食西餐啦, 小店亦都很多, 但系Openrice既评价亦不算多.只好我地两个周围行下揾下啦我对港岛区既路不太熟, 跟著老公走就对了.行过了好几间既餐厅, 我地会睇下Set Lunch既价钱? 有几多个course? 有没有steak?我地两个都钟意食肉, 所以一定要有steak.我地帮衬之前对呢个餐厅都没有认识, 只靠门口的MENU去作出选择见到呢间餐厅选择颇多, main course 都有5款.由于当日soup of today唔太岩口味, 所以我地各自叫左一款Salad. 同时店员也递上面包.面包微暖的, 细细个刚刚好, 不会食完之后滞左影响正餐1) Caesar Salad Salad一上枱我已经觉得我地无选择错, 单看Caesar Salad卖相已经很用心, 整条路罗马菜上碟, 配上一贯的烟肉碎, 一条小沙甸鱼以及半只温泉蛋, 配上芝士碎及Dressing很吸引, 未食已经加分.平时Caesar都会切开碎上, 整条的话更
只好我地两个周围行下揾下啦
我对港岛区既路不太熟, 跟著老公走就对了.
我地两个都钟意食肉, 所以一定要有steak.
面包微暖的, 细细个刚刚好, 不会食完之后滞左影响正餐
平时Caesar都会切开碎上, 整条的话更能将酱汁及芝士沾满再菜上, 而且沙甸鱼的咸香入口很醒胃.
温泉蛋也做得不错, 有那种流心效果
见到
没有想过Squid Salad是整碟鱿鱼, 以为像Caesar Salad一样, 菜是主角, 鱿鱼是舖在菜上那种.
鱿鱼有少许被煎过再用OLIVE OIL煮, 鱿鱼身很淋, 但又不会一pad pad...
但由于碟底还有很多油, 多吃会肥腻. 幸好我系同老公SHARE
看上去份量超少的, 我不禁失望了一会, 一定食两啖就会食完. 相反带子出期地多, 有4整粒.
酱汁是比较特别, 不是普通Carbonara白汁, 比较杰身, 而且整个意粉有蒜蓉炒,每一啖都能吃到蒜香,能够带出整个白汁味道,
会比Carbonara白汁香口,带点咸味. 意粉配上青瓜跟黄椒口感上很丰富.
就连我老公不喜欢蒜味的都抢著要把意粉吃完.
4) Rib Eye Steak medium
话说我跟老公都不喜欢吃有过多血水的牛扒. 我地都叫会medium or medium well.
这次我地叫左Medium well, 大家一定会觉得过熟, 但我地两个都觉得刚好.
牛扒是薄身但比较大块, 这种不需要煎太耐, 近边的位置有少许煎香脆口的, 我觉得好好味, 当然有人会觉得过火了, 控制不太好, 但我不觉得un
伴碟的薯蓉很滑, 一定系加左好多牛油去整, 虽然怕肥但都把整碟食完.
西兰花煮得不太耐有点硬...