2021-10-18
今日收工去左九龙城觅食,朋友推荐左两间餐厅,一间食串烧,一间系居酒屋,最终拣左呢间,因为谂住食物款式会多啲☺️果然,食物款式真系好多,无论系鱼生、串烧、前菜、炸物、锅类等等,都有好多选择,真系眼花撩乱😵佢上菜都有先后次序,先上前菜,酸酸甜甜令人开胃👍🏻然后就系半熟鲣鱼他他❤️好钟意多葱嘅我,表示好满足,鲣鱼包住少少生洋葱同埋青葱,配上柚子sauce,好fresh好开胃👍🏻👍🏻之后系明太子玉子烧,好怕有啲居酒屋整到啲明太子太咸,呢间就平衡得好好,蛋滑而明太子味重,好好味👏🏻黎到厨师推介嘅其中一款食物:海胆熔岩鱼饼。黑漆漆嘅鱼饼内含热辣辣嘅海胆熔岩,连埋紫菜同海胆一齐食,海胆味浓又新鲜。串烧上枱热辣辣,先试鹿儿岛一口牛,牛肉肉质够Juicy,佢配埋辣汁一绝❤️而牛油果豚肉卷,想像不到效果鲜甜👍🏻芝士翠玉瓜的配搭亦很新颖,芝士味浓,正!樱花虾炸豆腐外脆内软,配合特制酱油,有点酒香,非常出色👍🏻👍🏻👍🏻泡菜豚肉锅是新出的食品,比我想像中更好食。锅内有很多泡菜、洋葱、大葱,使汤的味道很丰富。味道不像韩国的泡菜锅,是日韩混合的味道,非常推荐👍🏻👍🏻再食埋雪糕做甜品,很完美的一餐,多谢朋友推介❤️❤️
佢上菜都有先后次序,先上前菜,酸酸甜甜令人开胃👍🏻
而牛油果豚肉卷,想像不到效果鲜甜👍🏻
芝士翠玉瓜的配搭亦很新颖,芝士味浓,正!
再食埋雪糕做甜品,很完美的一餐,多谢朋友推介❤️❤️