2023-03-02
山の御膳 $1688餐厅有六款唔同种类嘅omakase,而11月更新推出咗新menu《山の御膳》,今次赶得切系价钱调整之前嚟到食~~下星期就会系$1888/位㗎啦😌😌食材全部系由日本直送来港😍即日到货,非常新鲜🥰🥰令我有种置身系日本嘅感觉🙌🏻🙌🏻餐厅仲有室外空间,比客人饮下野倾计chill下,仲可以睇到马场😽😽风景超好🥺🥺🥢日本产云丹拼盘(五种产地)来自五种产地嘅海胆拼盘,包括有岩手、宫城、根室、北方四岛同埋浜中町😌一次过可以感受到唔到地方出产嘅海胆😙😙海胆全部好有光泽又新鲜,其中我最钟意浜中町😍😍鲜甜不涩,超高体验😚🥢厨师发办前菜三点前菜三点以作宝箱方法上菜,有种好似系沙滩寻宝嘅感觉😙😙一打开仲冒着干冰嘅烟🥰🥰超梦幻好有仙气😽😽前菜包括有烧过嘅带子、生蚝同埋香箱蟹😌口感一流,真系满足哂视觉同埋味觉☺️🥢虾夷鲍酒蒸肝酱店员会系面前将日本名酒十四代清酒喷上鲍鱼上面,令到鲍鱼沾上淡香嘅清酒味🍶自己仲可以按口味喷上更多清酒☺️增添香味😌😌好有心思❤️❤️🥢季节刺身五点刺身会分开2次出😌每次都有干冰齐上,带有烟雾效果😽超级壮观,影出嚟特别igable👻刺身分别有吞拿鱼、牡丹虾同埋带子🥺🥺牡丹虾口感细绵
🥢日本产云丹拼盘(五种产地)
🥢厨师发办前菜三点
🥢虾夷鲍酒蒸肝酱
🥢季节刺身五点
刺身会分开2次出😌每次都有干冰齐上,带有烟雾效果😽超级壮观,影出嚟特别igable👻刺身分别有吞拿鱼、牡丹虾同埋带子🥺🥺牡丹虾口感细绵带爽,真系一食难忘☺️☺️而带子都非常嫩滑爽口
🥢鳕场蟹亀甲锅
汤底系以大闸蟹熬4-5个钟,味道充满蟹味,相当浓郁鲜甜😽完全不含味精😌😌而全熟导致蟹肉过老,所以蟹肉系以半生熟出炉,建议可以食住配菜先,再等蟹肉煮熟即食😙
🥢季节雪葩
柚子味嘅雪葩,入面仲有果肉🥺🥺可以用作中和返,清清胃口再继续食😽😽清新怡人☺️
🥢精选寿司五贯
五款唔同嘅寿司🍣味道好新鲜,肉质结实,味道好突出😚😚唔洗点Wasabi同豉油都好够味🥺🥺而摆盘都好靓,超有心思☺️☺️
🥢4A宫崎牛厚烧 圣护院芜菁 牛肝菌
差唔多接近尾声🥰店员拎出一个特制嘅陶瓷盖,一打开就见到摆放烟熏和牛😚超烟郁嘅烟熏味随即闻到我嘅鼻到😙😙和牛油脂感爆发,旁边仲有蕃茄作配菜,令和牛食落口肥而不腻🙌🏻🙌🏻
🥢特浓上海蟹拌后文稻亭 10年陈意大利黑醋
有几只大闸蟹嘅蟹膏整成嘅蟹粉,加热后可以将佢到晒落乌冬到捞匀,再加上黑醋以作调味
,意大利黑醋系来自3种唔同年份,醋可以按自己喜好选择,年份分别系3年、5年同埋10年,5年嘅就甜味同酸味都较为平均😙😙
🥧和风鲜果雪糕拿破仑
拿破仑酥皮松脆好有口感☺️系师傅自己亲自制作嘅酥皮~水果系经常转款或,今次就系顶部摆放左士多啤梨,中间就夹杂著椰子味嘅雪糕😚食落口感非常清新😍