餐厅: 上海弄堂菜肉餛飩 (電氣道)
资讯:

2021-07-30 1304 浏览
今日约咗朋友食好耐未食过的上海菜, 拣咗天后的上海弄堂。店内唔算大, 枱櫈有点迫,幸好店员服务殷勤有礼 ,都比到位置同张凳我放包包。墙上怀旧上海照, 勾起我以前上海旅行的回忆 。小笼包四只热辣辣上场,即叫即蒸,皮薄同馅料丰富,多肉汁,好juicy,唔错弄堂菜肉馄饨我心谂铺如其名应该系招牌菜。果然八粒大大只, 馅料足, 菜同肉比例适中。 汤底唔会太肥腻,清清地几啱我口味。担担面我叫咗小辣,面质幼滑, 整体汤底味道可以, 不过我觉得配料方面可以落足啲例如花生和肉碎多一点,就更加好了。上海炒年糕配料有肉丝同椰菜, 好有家乡风味,而年糕质感带淋身,绵软𠮶种, 吸收了浓浓的酱汁 好入味。
今日约咗朋友食好耐未食过的上海菜, 拣咗天后的上海弄堂。

店内唔算大, 枱櫈有点迫,幸好店员服务殷勤有礼

小笼包四只

上海小笼包