2018-12-20
今日朋友带我栰到铜锣湾食这间法国菜,餐厅好近sogo ,好方便。 餐厅装修仲要好别致,欧陆风格,好靓, 情侣来好有feel! 先上一篮面包,有好多款,卜卜脆Baked Burgundy Escargot with Garlic & Fresh Herbs Pistachio Butter 尼个焗田螺头盘之一,好好食, 牛油同香草加埋香蒜焗螺,劲香口!意大利云呑都系头盘之一, 一口一件,总共有2件, 入面包的应该系猪肉,够精致,配埋特制酱汁又好入味!洋葱汤,浓浓的洋葱味,仲要有块好香牛油的心形的多士配送磨茹汤 wild mushroom soup这个磨菇汤一上枱, 已经香气扑鼻, 磨菇打磨过后口感滑溜,但又有一粒粒的口感,仲要加埋黑松露的香气,岩哂浓味的我。饮完个汤,会上个柠檬味的雪芭, 清一清口腔的味道。Seared Scottish三文鱼扒系新鲜的三文鱼扒,特别要赞的系伴碟的汁,系有蕉糖烧过, 甜甜地几香口,同个三文鱼扒几夹下,三文鱼外脆内滑,一流!👍🏻野菌松露意粉够滑,配上黑松露又系香气扑鼻的一味主菜!芒果cake 最后甜品之一选左芒果cake, 对比雪梨唔够特别,但都系出色的甜品
先上一篮面包,有好多款,卜卜脆
意大利云呑
洋葱汤,浓浓的洋葱味,仲要有块好香牛油的心形的多士配送
磨茹汤 wild mushroom soup
饮完个汤,会上个柠檬味的雪芭, 清一清口腔的味道。
Seared Scottish
野菌松露意粉
够滑,配上黑松露又系香气扑鼻的一味主菜!
芒果cake
最后甜品之一选左芒果cake, 对比雪梨唔够特别,但都系出色的甜品之一
Creme brûlée
尼个一上枱已经超吸引! 成个啤梨去「凳」, 仲有蕉糖布丁伴碟, 最后仲有个雪糕! 尼个甜品色香味咩都有!我好钟意丫,大家要试下丫!
其实跟set 叫, 都系$400蚊左右,铜锣湾尼讲享用到尼个服务,环境同食物质素,真系唔错!