2015-01-29 12233 浏览
认识十多年的友人生日,话想试海南鸡饭好耐,于是一行六人到君悦预祝未点菜先上面包篮,系可以refill的!热辣辣既多款面包!最难忘系紫菜包,少咸,带有淡淡紫菜味绿茶包都唔错,略嫌绿茶味唔够浓,不过色水就好靓。每人食咗两个包,上主菜啦!可以拣鸡胸或鸡髀,本人自细钟情鸡胸,贪佢啖啖肉又冇咁肥嘛鸡既份量如图所示超多!虽然系鸡胸但完全唔鞋口,仲好有鸡味!油饭亦有鸡油香,食落唔腻,结果鸡未食完已经扒晒碗饭另外碗鸡汤真系要赞!系饮过最好饮既鸡汤!香甜、浓郁、鲜味!各位食家黎食记得饮咗汤先,唔系冻晒就冇咁好饮架喇~食完饭虽然好饱,但甜品系第二个胃既!所以每人叫多件蛋糕酒店蛋糕黎讲价钱合理,卖相精致,有金箔铺面,成件事高级晒我件chocolate cake因为系黑朱古力,所以唔甜,但亦唔会太苦涩。食到中间有酸酸地既raspberry,半粒上,连埋朱古力一齐食可以中和到苦味。以前去狮城时食过某大酒店既海南鸡饭,觉得一般,个人认为君悦既海南鸡饭比狮城既优胜得多!而家边打食评边回味当时既满足感~

未点菜先上面包篮,系可以refill的!
面包篮
热辣辣既多款面包!最难忘系紫菜包,少咸,带有淡淡紫菜味

绿茶包都唔错,略嫌绿茶味唔够浓,不过色水就好靓。

每人食咗两个包,上主菜啦!
海南鸡饭
可以拣鸡胸或鸡髀,本人自细钟情鸡胸,贪佢啖啖肉又冇咁肥嘛

鸡既份量如图所示超多!虽然系鸡胸但完全唔鞋口,仲好有鸡味!
油饭亦有鸡油香,食落唔腻,结果鸡未食完已经扒晒碗饭

另外碗鸡汤真系要赞!系饮过最好饮既鸡汤!香甜、浓郁、鲜味!

各位食家黎食记得饮咗汤先,唔系冻晒就冇咁好饮架喇~

食完饭虽然好饱,但甜品系第二个胃既!所以每人叫多件蛋糕
Raspberry and 72% chocolate cake
酒店蛋糕黎讲价钱合理,卖相精致,有金箔铺面,成件事高级晒

以前去狮城时食过某大酒店既海南鸡饭,觉得一般,
题外话/补充资料: 身为五星级酒店既咖啡厅,呢度员工服务只属一般。 唔会主动加水,有客迟黎又唔会主动俾只杯,有个经理级阿姐几次见到我地挥手竟然当睇唔到。 非常有待改善。
2015-01-24
庆祝纪念