2021-05-08
平时食得多日本野,刺身、寿司、拉面等,有时都想转换下口味,今日入到东涌就试下啲潮州菜带比味蕾新刺激。餐厅装修同环境都算舒服,食物又唔差!前菜上左两碟小食,分别系咸菜同莲藕。莲藕有惊喜,有别于一般爽口嘅形象,食落少少似糖冬瓜,令人好深印象。我地先叫左半只潮州咸鸡花生,鸡味十足又嫩滑。我自己想食好耐嘅半煎煮马友鱼终于食到啦!平时食到嘅马友多数都系煎或蒸。今次半煎煮令我有惊喜,一嚟煎过令鱼嘅油份渗出,表皮焦脆,令味道丰富。再用汤煮嘅时候保持鱼嘅鲜味,配埋面豉、白菜仔等配菜,好食到停唔到口。食完鱼再食道和味橙香排骨,同之前食过嘅香橙骨唔太同,佢地橙味可以用扑鼻而来黎形容。骨头唔算大,肉嘅比例多,味道酸甜,好开胃。仲叫埋潮州菜唔少得嘅鲜蚝仔泡粥,食到蚝仔嘅鲜味之余,同时又饱肚嘅感觉。我地更捞埋马友鱼嘅鱼汁嚟个crossover,系成功嘅,又提鲜了。最后当然要叫返个甜品收尾。我个人本身爱食红枣糕,而呢个莲子枣皇糕食落有啲似马蹄糕,里面一粒粒嘅莲子有咬口,红枣味道突出,值得一试。
前菜上左两碟小食,分别系咸菜同莲藕。 莲藕有惊喜,有别于一般爽口嘅形象,食落少少似糖冬瓜,令人好深印象。
我地先叫左半只潮州咸鸡花生,鸡味十足又嫩滑。
我自己想食好耐嘅半煎煮马友鱼终于食到啦! 平时食到嘅马友多数都系煎或蒸。今次半煎煮令我有惊喜,一嚟煎过令鱼嘅油份渗出,表皮焦脆,令味道丰富。再用汤煮嘅时候保持鱼嘅鲜味,配埋面豉、白菜仔等配菜,好食到停唔到口。
食完鱼再食道和味橙香排骨,同之前食过嘅香橙骨唔太同,佢地橙味可以用扑鼻而来黎形容。 骨头唔算大,肉嘅比例多,味道酸甜,好开胃。
仲叫埋潮州菜唔少得嘅鲜蚝仔泡粥,食到蚝仔嘅鲜味之余,同时又饱肚嘅感觉。 我地更捞埋马友鱼嘅鱼汁嚟个crossover,系成功嘅,又提鲜了。
最后当然要叫返个甜品收尾。 我个人本身爱食红枣糕,而呢个莲子枣皇糕食落有啲似马蹄糕,里面一粒粒嘅莲子有咬口,红枣味道突出,值得一试。