2022-06-18 1252 浏览
听朋友讲元朗有位出色经验丰富嘅师傅,最近去咗北角既一间新开既Omakase. 搭地铁步行约五分钟就到了!小舖只有十个座位,全部食材由拣选到处理均由冯师傅一手包办!日日飞机直送新鲜食材,确保不时不食!由于小店关系,师傅相对可以有较多时间同我地互动,师傅亦非常友善,每度菜都讲得好详细!当晚共有21道菜,前菜:1. 四款渍物全是自家腌制,有紫姜、大蒜、牛蒡和萝卜2. 岩手县真蚝配啫喱汁,爽甜爽口肥美3. 师傅秘制既北海道𩽾𩾌鱼肝,师傅话要细细啖咁去食,好似食雪糕咁,味道好鲜甜幼滑,呢种味道应该系第一次食到!4. 右口鱼刺身,鱼背配酸汁一齐食,肉质爽甜,群边位爽得黎带淡淡既鱼油香味!5. 火炙河豚白子配寿司饭真系好难忘,师傅话要将白子轻轻拉开配寿司饭一齐食,白子经过火炙后好幼滑,口感好似食紧意大利饭咁,但果阵白子既鲜味系难以形容!6. 麻叶昆布高汤,主要帮我地清下肠胃,麻叶既作用好似把扫帚咁,将我地肠胃既垃圾扫清,作用同纳豆差唔多,纳豆未必人人接受到,但呢个唔同,好清甜,连汤都可以饮埋。7. 樱煮慢煮八爪鱼,煮之前一小时要帮八爪鱼按摩,要一啖放入口慢慢咀嚼,八爪鱼煮得非常软熟,味道带甜,又系连
当晚共有21道菜,前菜:

1. 四款渍物全是自家腌制,有紫姜、大蒜、牛蒡和萝卜
2. 岩手县真蚝配啫喱汁,爽甜爽口肥美

7. 樱煮慢煮八爪鱼,煮之前一小时要帮八爪鱼按摩,要一啖放入口慢慢咀嚼,八爪鱼煮得非常软熟,味道带甜,又系连汤饮埋😋!
8. 鲍鱼配鲍鱼肝酱寿司饭,鲍鱼烹调后冷藏十五日,秘制鲍鱼肝酱配寿司饭,先食鲍鱼,然后将鲍鱼肝酱跟饭混好一齐食,最后食埋块新鲜莲子叶清一清口腔,又可以继续其他美食!

9. 鱼肉大蚬昆布虾头汤,鱼肉把大蚬盖住来煮可以将蚬肉鲜味锁住,保持蚬肉既嫩滑,啖啖肉,配埋个用虾头昆布去肴成既汤底,非常清甜,汤面有几小块三叶,味道好清新!

寿司环节,一共有6六款,由淡口鱼开始,包括:
10.池鱼寿司
11.金目鲷寿司
12.真鲷寿司
13.活赤贝寿司,爽甜度满分💯!

14.北海道活带子寿司,师傅用特别刀法去令带子吃起来鲜甜但又唔会有漏既感觉。
15. 最后一款寿司当然系大拖罗,入口即溶是常识吧!🥰
16. 再来系熟食了(心谂点解咁多野食😱)樱花虾赤贝茶碗蒸,一睇就知好嫩滑!
17. 第一次食到北海道生粟米“超甜爆汁“,啲汁多到好似食紧雪梨咁。🤭

18. 北海道紫海胆,有一定水准,海胆同饭既比例系9:1😏
19.跟住系传统做法既玉子烧,师傅话系喜庆日子先有得食架,第一次食,蛋香味又甜甜地,好似食紧蛋糕咁👍
20. 最后一道熟食系最新菜品,龙虾天妇罗配飞鱼籽酱,香口得黎食到龙虾肉非常鲜甜弹牙!
21. 日本蜜瓜/芝士豆腐蛋糕/橙果冻,蛋糕质感似布甸,好幼滑,芝士味唔会太浓,洽到好处。香橙果冻好清新,为呢餐划上完美句号!
师傅话下次再来会有新野比我地食,但叫我地要预早订位!好期待😚
2022-06-17
$1980 (晚餐)