2018-08-27
最近听人讲香港有间洗衣咖啡店就开系我小时候住我的地方附近,所以今日到上环开会,就顺道过去走一圈,一边怀旧,一边寻啡。店铺门面比我想像中小,但麻雀虽少,五脏却俱全噃👍😊。店嘅一边是一排洗衣机,跟去外国旅行时见到的coin laundry大致相同,而另一边则是coffee corner, serve嘅系Urban Coffee Roaster嘅咖啡豆。今日我就要左杯flat white, 咖啡豆属Ethiopia Yirgacheffe Haru G1 washed, 偏花香果香味重啲嘅,味道比较轻柔。望住前面忙于上货落货嘅大哥们,坐著慢慢享受咖啡香气,唔知点解有种抽离嘅感觉,个人特别详和特别脱俗😊。我忽然好羡慕附近住嘅人,如果系我,可能会成日落嚟洗衫啰😝。临走时带了一支Cold Brew回家,唔知味道如何呢,期待著。