2023-09-21
山见台式火锅最近系观塘开咗新嘅分店🤗,Duck哥🦆今日就去试下好唔好食先🥰。火锅分店位于APM 5️⃣楼,门口就好似个山洞咁🫢,进入之后,就好似去左台湾夜市🇹🇼一样,左右布满了台湾小食🇹🇼。餐厅环境舒适,座位阔落🤗,坐得好舒服,唔会话好逼夹🥰。自助放题有5️⃣个 level,我地就拣咗个中间位level 3️⃣嚟试下。Lv3 极品•吃到饱 $308汤底我地拣咗青花椒麻辣汤🌶同埋新店限定嘅竹笙猪肚鸡汤🐓(+$25),前者够麻够辣🌶;后者汤味浓郁有鸡味,猪肚嫩滑😋。🌟月见封门柳🌟卡乐BEEF(牛五花)🌟牛爽腩🌟嫩肩里肌肉(牛肩胛肉)身为牛肉控嘅Duck哥🦆当然要试下佢地啲牛🐂,封门柳🐂油花较少但肉味浓郁,配埋月见酱汁🍳口感极佳;牛五花🐂油脂较多,但油而不腻🥰;牛爽腩🐂有咬口而且口感爽脆;牛肩胛🐂油花平均,牛味浓郁😋。第2️⃣Round除咗再encore啲牛肉🐂外,再叫多几款其他肉类和海鲜:🌟羊肉卷🌟美国谷饲黑毛猪🌟精选梅花肉🌟福隆沙白🌟墨鱼仔🌟松露墨鱼滑头3️⃣款肉都充满肉香味,其中羊肉🐏完全冇羊骚味,赞👍。Lv3️⃣海鲜选择唔多,我只系试咗其中2️⃣款,质素令人有惊喜。沙白大大只,无沙而且非常鲜甜😋;墨鱼仔🦑都好
Lv3 极品•吃到饱 $308
🌟月见封门柳
🌟卡乐BEEF(牛五花)
🌟牛爽腩
🌟嫩肩里肌肉(牛肩胛肉)
🌟羊肉卷
🌟美国谷饲黑毛猪
🌟精选梅花肉
🌟福隆沙白
🌟墨鱼仔
🌟松露墨鱼滑
头3️⃣款肉都充满肉香味,其中羊肉🐏完全冇羊骚味,赞👍。Lv3️⃣海鲜选择唔多,我只系试咗其中2️⃣款,质素令人有惊喜。沙白大大只,无沙而且非常鲜甜😋;墨鱼仔🦑都好大只,爽口弹牙🥰。
至于门口嘅台湾🇹🇼小食,选择都唔少,有地瓜棒、地瓜球、卤水猪手、甜不辣、卤水豆腐、鸡蛋、猪大肠、牛筋、台式酸辣汤、山见面线和石磨芝麻糊等之外,仲有夜市烤香肠和爆谷,样样都好吸引😍,都唔知点拣好😂。
甜品除咗自助区嘅雪糕雪条,仲有5️⃣款芋圆可以用QR code落单㗎🥰。
总括而言,火锅店地方阔落,坐得好舒服,系一间令人好enjoy嘅火锅店。