2012-11-02
今晚约了几位朋友聚会,决去尝试私房菜,大家很期待由大厨发办的晚餐。菜馆位处于位宅里,我哋几个人都可以坐入一间小房间,里面还有电视睇,静静地细谈或大家高谈阔论都唔会影其他人;除了上菜外,菜馆嘅人都唔会走入房间骚扰客人,很好的待客之道。今晚有以下餐单:-(1) 木瓜排骨汤(2) 豉椒炒蚬(3) 黄金虾(4) 蜜桃秘制骨(5) 招牌惹味鸡煲(6) 节瓜酿白鸽蛋(7) 清蒸石斑(8) 干扁四季豆(9) 避风塘炒蟹(10) 蚝仔粥(11) 蔴蓉汤丸连畺茶 木瓜排骨汤 - 很清甜,冇味精豉椒炒蚬 - 很惹呋,蚬肉爽滑冇沙,正!黄金虾 - 看似不同其他坊间食肆般满铺咸蛋黄,但居然虾肉非常入味爽脆,虾壳都炸脆到连壳都可以食。其中一位朋友因皮肤敏感,所以睇住我哋食,佢都忍唔住拣食铺在虾堆里的咸蛋黄,可以想像呢道菜几咁好食! 蜜桃秘制骨 - 酸甜度调较得非常好,排骨又唔肥,食咗几件都唔觉滞。 招牌惹味鸡煲 - 非常惹味但又唔辣,好味到连啲配料如洋葱等都食哂,最好有白饭送。节瓜酿白鸽蛋 - 非常特式的小菜,白鸽蛋程现透明,又低胆固醇,系一道非常清淡健康的菜式,可以平衡之前几道浓味的小菜。清
(1) 木瓜排骨汤
(8) 干扁四季豆
(9) 避风塘炒蟹
(10) 蚝仔粥
(11) 蔴蓉汤丸连畺茶
木瓜排骨汤 - 很清甜,冇味精 豉椒炒蚬 - 很惹呋,蚬肉爽滑冇沙,正! 黄金虾 - 看似不同其他坊间食肆般满铺咸蛋黄,但居然虾肉非常入味爽脆,虾壳都炸脆到连壳都可以食。其中一位朋友因皮肤敏感,所以睇住我哋食,佢都忍唔住拣食铺在虾堆里的咸蛋黄,可以想像呢道菜几咁好食! 蜜桃秘制骨 - 酸甜度调较得非常好,排骨又唔肥,食咗几件都唔觉滞。 招牌惹味 鸡煲 - 非常惹味但又唔辣,好味到连啲配料如洋葱等都食哂,最好有白饭送。 节瓜酿白鸽蛋 - 非常特式的小菜,白鸽蛋程现透明,又低胆固醇,系一道非常清淡健康的菜式,可以平衡之前几道浓味的小菜。 清蒸石斑 - 虽然有些少篜过了火,但都可以接受;我食得出蒸鱼豉油系特别调制,好似加咗啲香料如五香粉或八角等,但我唔肯定,不过点在鱼肉上食真的好好味。
干扁四季豆 - 不过不失,都好味,可能对比下之前啲小菜实在太出息,而又感觉开始已经饱了。 避风塘炒蟹 - 惹味的炸蒜蓉下,香脆的炸蟹,但蟹肉仍然保持嫩滑多汁。
蚝仔粥 - 粥很鲜味,不过蚝仔就冇乜味道,但可以接受。
因以前其他会员提供嘅食评都冇提到有甜品,所以我哋仲谂住埋单后找甜品再食。点知大厨话有糖水送,真系我哋意料之外。 蔴蓉汤丸连畺茶 - 汤丸皮薄湮靭,当咬一口汤丸,香浓的黑芝蔴立即涌到口腔,加上清甜的姜茶,简直回味无穷。亦都在这餐晚饭加上完美的结局。
题外话/补充资料:
下次会再找个机会再来,环境真系令人好舒服,有种回家食饭嘅感觉。 :)