2023-08-15
突然间想食海鲜又想打边炉,拣咗旺角既壹蒸锅食任食既粥底火锅。全日不同时段有不同收费,我地系平日5:45入座,普通任食火锅每人$199,加海鲜拼盘既话每人$249,系呢间食绝对要加海鲜拼盘!一开始餐厅送左个刺身拼盘做前菜,有三文鱼、甜虾、希灵鱼、油甘鱼、赤背、蟹柳等等,新鲜度正常,本身对呢个刺身拼盘都期望不大,算系正常发挥。之后到戏肉:海鲜拼盘!一上菜有两大盘海鲜,所有材料都系二人份量,分上下两层用蒸锅蒸熟。基本上所有海鲜都系用豉油、蒜蓉同粉丝去蒸,味道调得几好,食落好惹味,职员会用计时器校好晒时间,叫我哋响钟就食得。带子同扇贝都好鲜甜,龙趸同蚝都冇乜腥味,龙趸食落去好滑又冇骨,鲍鱼都算爽口弹牙,蚬同沙白几大只又无砂,最正就系个堆索哂味嘅粉丝。蒸完海鲜仲有好多款细细碟嘅𩠌可以蒸,例如虫草花蒸滑鸡、辣椒鱼头云、豉汁鱿鱼蒸豆腐、清酒蒸蚬、白鳝、小笼包同炖蛋。款式都算几多,味道都唔差。蒸完海鲜之后d精华滴左落去个粥底度,搅匀等粥滚起之后就有一大煲充满鲜甜味嘅猪骨粥食,份量都几多,我地两个人每人食咗两碗都已经好饱。食剩既粥唔会嘥,可以叫职员加高汤再用黎打边炉。打边炉嘅食材种类好多,同出面其他嘅餐
蒸完海鲜之后d精华滴左落去个粥底度,搅匀等粥滚起之后就有一大煲充满鲜甜味嘅猪骨粥食,份量都几多,我地两个人每人食咗两碗都已经好饱。食剩既粥唔会嘥,可以叫职员加高汤再用黎打边炉。打边炉嘅食材种类好多,同出面其他嘅餐厅大同小异,我哋已经食到好饱,所以净系嗌咗生菜、油麦菜同娃娃菜,冇乜点样嗌其他丸类同肉类。
另外仲有几款冷泡茶、汽水、啤酒俾大家任饮,同埋几款韩国雪糕同雪条俾大家任食。整体嚟讲,呢间任食海鲜粥底火锅CP值真系好高,推荐大家黎试吓。
📍旺角西洋菜街1号兆万中心15楼
位置就脚:🍊🍊🍊🍊