2021-05-29 173 浏览
👍🏻戚风蛋糕每件戚风蛋糕都严选来自北海道Nakazawa忌廉、日本面粉同新鲜农场鸡蛋,食落松软而且有种轻盈感。今次买左冲绳黑糖栗子蒙布朗、榛果炭烧咖啡、双重朱古力、日本日向夏蜜柑、美国伯爵茶啫喱。栗子酱做到好厚实,味道好浓,虽然话黑糖但完全唔甜,我妈完全系大赞。里面夹有奶味香浓既忌廉衬托出栗子嘅甜。咖啡同榛果味平衡得几好,绝对唔甜。面头吱花好靓好平均(睇相会见到佢相对上塔左,倾斜左一侧)亦证实蛋糕既空气感好足!双重朱古力味都几浓,面头铺咗好多粒布朗尼,里面仲有半流心嘅朱古力酱。可能加入左唔同嘅口感,食落去层次好丰富,好厚实嘅感觉。(特别系朱古力爱好者一定会钟意)蜜柑蛋糕烈日下拎到返屋企会有小小水珠,但不会影响到蛋糕,食落蜜柑有小小苦涩但反而带得出清新既感觉。伯爵茶啫喱口感几弹,清清淡淡,带有花既芬香!两层做得分明不过伯爵菜味道可以再出多少少!(小编更喜欢戚风蛋糕一点)💡口味众多、卖相一绝、主打轻型清新,日系风既蛋糕嘅行销策略真系好成功~
👍🏻戚风蛋糕