2021-07-18
一直对Hotel ICON嘅印象就只系佢一位难求嘅自助餐,朋友介绍话原来呢度都有中菜食,一于过嚟试吓餐厅位于酒店顶层,可以浏览大半个维港景色,用餐区系一个比较长同窄嘅长方形,而且楼底唔算好高,所以都几应声,成晚都觉得几嘈首先嚟到嘅系店家招牌之一片皮鸭,据侍应介绍佢哋系用小米鸭,摆盘卖相不错,鸭肉略带粉红,目测冇乜皮下脂肪,面皮随蒸笼附上,厚薄适中,口感正常单独吃一件鸭肉试试,可惜被它粉红色的外表欺骗了,鸭肉偏干,肉汁欠奉,皮唔脆亦唔香,而且温度只有微暖,估计切片摆盘到上枱已经经过一段颇长时间跟住片皮鸭第二食, XO酱鸭松生菜包,同样鸭肉肉质偏干,而且调味不足,好彩有少少XO酱嘅辣味带住,比较值得一提嘅系生菜,清甜爽脆而且每一块都系一个碗仔嘅形状,食得非常方便老实讲,呢个片皮鸭二食连加一索价过千元,会对佢有高啲嘅期望,可惜质素却不似预期,甚至可以说是大失所望,坊间好多酒楼两百零蚊一份𠮶啲都做得好食过佢再上五香安格斯脆腩片,同样有温度不足嘅问题,腩片都有少少脆,略有牛味,但同样肉质偏干,亮点系伴碟嘅腌菜,爽脆酸香,再一次配菜比主菜好食焗酿蟹盖,蟹肉都唔少,略带鲜味但系就焗得唔系好够香虾油蟹
焗酿蟹盖,蟹肉都唔少,略带鲜味但系就焗得唔系好够香
虾油蟹肉炒饭,饭粒饱满,粒粒分明,算系吵得唔错,不过唔系好食到虾油嘅味道
最后叫咗个蛋白杏仁茶做甜品,味道正正常常啦,同出边中式甜品舖𠮶啲差唔多,系送多粒桂花糕同埋一件酥饼