2024-09-17
寻晚同朋友去咗旺角嘅梁庆记🍴,真系一间唔可以错过嘅食店!一入到去,就闻到满满嘅香味,𠮶种煮食嘅气氛令人感觉好窝心💖。店内环境虽然唔算大,但装潢简约又舒服,感觉好放松😌。呢间铺系属于澳门的过江龙🐉,品质味道都绝对有保证💯。我哋点咗几样招牌菜,首先就嚟讲下「盖仔安格斯牛魔王鸡蛋捞饭」🍚。呢碗饭色泽金黄✨,牛肉切得好厚🥩,咬落去好Juicy💦,满口肉汁,鸡蛋黄流心🍳,搭配埋米饭,真系一流!每一口都令人想再返嚟多食几碗😋。再加上佢哋嘅「葡式樽仔咖啡」,香气扑鼻,味道浓郁,真系好正!👍接住就系「猪排喇沙汤米粉」🍜。呢碗米粉汤底浓郁,辣味适中🌶️,唔会太过火。猪排肉质弹牙🥩,吸收咗汤底嘅味道,米粉滑溜溜,搭埋埋一齐食,真系好过瘾!再饮埋「葡式樽仔奶茶」🥤,奶味浓厚,口感顺滑,真系一条龙服务,食得过瘾!再跟住就系「咖喱安格斯牛魔王饭」🍛。呢碗咖喱色泽金黄,牛肉同咖喱嘅味道完美结合,香味扑鼻。咖喱唔会太辣🌶️,反而带有一丝微甜🍬,搭配住白饭,简直系人间美味!饮埋一杯「柠檬茶」🍋,清爽解腻,真系食完都唔觉得腻。最后就系「招牌猪排包」🍔🥩。呢个包外脆内嫩,猪排炸得恰到好处,味道醇厚,配上特制嘅酱汁,简直系绝配
最后就系「招牌猪排包」🍔🥩。呢个包外脆内嫩,猪排炸得恰到好处,味道醇厚,配上特制嘅酱汁,简直系绝配!每一口都让人觉得满足😌,口感丰富,绝对系我哋今次行程中其中一个highlight!🌟
当然,唔可以唔提佢哋嘅三款特色小食——炸云吞、巨鱼蛋同牛筋腩。炸云吞外脆内软,陷料满满🥟,搭配埋甜酸酱,简直系完美!巨鱼蛋弹牙,口感爽口,牛筋腩则系软糯入味,令人一口接一口,完全停唔落嚟😋。
梁庆记嘅食物无论系味道、色泽,或者口感,都系一流🌟,真心推荐俾大家!下次再有机会,我一定会再返嚟试其他嘢食🍽️,期待下次嘅美食之旅!🚀