2021-04-17
一开始见到得几枱食,真心惊伏,但因为附近啲餐厅都要等好耐,太肚饿就入嚟试吓,点知太令人惊喜,呢啲小店真系要好好推荐下大家。之前食过荃湾某间刀削面, 一块厚一块薄,汤底好重味精,令到我好耐都冇食刀削面,但呢间啲面厚薄好一致,望住师傅一块块削落嚟,好刀工,令我好想试吓削,哈哈叫咗个上海水饺刀削面,首先份量好多,有成四只大水饺,水饺嘅皮唔会好厚,馅料又好足,非常唔错。而刀削面煮得刚刚好,好弹牙,汤底相对比较清淡,但因为我加咗口水鸡啲汁落去,立即觉得配合得超好,大家都可以一试,真心正。朋友就叫咗个口水肥牛加上海菜饭,卖相一般,但味道超好,一样大大碗饭,啲肥牛唔会煮得太老,仲索晒啲汁,唔算好辣,捞埋饭食好开胃。见小菜价钱唔贵,叫咗个口水鸡同红油抄手,前者系成只鸡髀,啲肉好滑,最重要嘅系个调味好出色,唔会一味得个辣字。后者相比刚才嘅水饺会细只啲,因为抄手其实系云吞,所以个皮更薄,同时亦都更加能够索晒啲汁,不过就略嫌冇咩红油,不过都好食既。见佢仲有凉拌刀削面同热拌刀削面,都想试吓,但实在太饱了,唯有下次啦,呢间我就一定会回头。呢啲家庭式经营嘅小店,要系天后区生存真系好难。