朋友最近先去完台湾,但话咁快就好挂住台湾美食,于是去左古早味台湾原味止一止瘾。餐牌图文并荗,汤、面、饭、小食、饮品、甜品一应俱全。花枝虾排炸得金黄酥脆,放左一阵先食都仲热辣辣,炸粉唔厚,花枝够弹牙,虾肉够甜,非常夹。之前食过ge麻油鸡都系用普通鸡,但古早味ge麻油鸡就用左竹丝鸡,平时煲完汤ge竹丝鸡会鞋鞋地,但呢碗麻油竹丝鸡一d都唔鞋,仲有d似蒸鸡咁滑。汤底咸咸地带麻油香,最怕面线煮到竭挞挞,好彩呢碗面线无煮过龙。牛肉系又厚又大块ge牛展,咬落唔会太淋,亦唔会韧。汤底系传统红烧汤,我估用左豆瓣酱、花椒、八角等淆制,味浓。面系粗面,有d似刀削面,好弹牙,亦都几挂汤,但因为汤底都几咸,如果面条无咁粗阔,挂少d汤,咁就更好。柠檬冬瓜爱玉饮几清润,呢杯野唔系落普通糖浆,甜味系来自冬瓜蜜,几特别,连埋d爱玉一齐饮咬下咬下几过瘾,好快就饮晒成杯!朋友饮紫薯黑糖鲜奶,净睇个名我就觉得甜死人,但我为食所以试一啖,甜度竟然刚刚好,又几顺滑,忍唔住想饮第二啖但朋友即刻阻止左。两款饮品同街边外卖舖价钱差不多,可能仲平d,算抵饮!

餐牌图文并荗,汤、面、饭、小食、饮品、甜品一应俱全。

花枝虾排

花枝虾排