2023-03-15 262 浏览
之前食过观塘嘅总店,今次大埔嘅分店,食物并不是完全复制观塘嘅选择;反而开辟一条新嘅路,菜单上显示,这间餐厅主打的是卤肉饭和炸鸡。同时,店员亲切,态度良好。餐厅提供的选择多元化,都是香口浓味菜式;饮品偏甜,建议选择半糖口味。我叫咗一个「有时候想喝红豆乌龙奶茶」,另外俾$10加咗芋泥,奶茶充满浓郁嘅红豆沙,甜度非常;另外我要左一个荔枝白桃气泡茶,荔枝味浓,配合食浓味野其实几好,但气泡茶味道多为糖浆,如果不嗜甜,建议选择其他饮品。餐前小食包含左呢个炸烧卖,外皮炸得香脆,另外亦都加咗炸蒜,将味道再提升左,浓味左。亦都有一份著名嘅台式大肠包小肠,其实即是糯米外皮包住一条台湾肠,另外亦都加咗啲肉燥,台湾肠系几好食,咁样嘅配搭烟烟靱靭,口感不错,但都系浓味。之后我叫左双层吉列汉堡芝士煎蛋卤肉饭,欣赏佢嘅系吉列汉堡系新鲜整,非常香脆可口,肉酱亦都非常多,太阳蛋蛋汁布满整个饭,肉燥稍咸,中间亦都有日式萝卜中和油腻感,但成效有限;整体而言,呢个饭在香港来说算是中高质,但要有食浓味野嘅准备。再之后我叫左一碗芒芒甘露芋圆豆花配,其实系杨枝甘露,配左芋圆同埋豆腐,就创新而言,都可以一试。

2023-03-15