餐厅: Cafe 103
资讯:

2021-04-16 4648 浏览
上次系Ritz Carlton食过一次lunch buffet之后,(虽然佢少选择,但样样都好食)都觉得唔错,今次又见佢Flash Sales做平日夜晚自助餐,就买咗coupon($600连埋加一)同个friend试吓佢同个lunch嘅分别。去到餐厅,我哋被安排咗系近窗边嘅位置,以为谂住有靓靓夜景伴住一齐食啦,但好景不常,今日天气麻麻,好大雾,云层又低,望出去完全望唔到景,有个正位都enjoy唔到。好啦!出去拎嘢食啦!佢个buffet位其实唔大,分左中右3 part,左边系热食,中间系甜品,右边系冻嘢,3边都好平均。由于我坐系左边嘅关系,一出去就会攞热嘢先!首先就俾佢个live station吸引,平时𠮶啲自助餐嘅live station都系碌下粉面或者意粉之类嘅嘢,但佢今日系成盆花胶咁放咗喺度,即场整个花胶扣鲍鱼菇俾你!虽然啲花胶系有啲硬,但个味几好!同埋唔知系咪呢排做紧花胶节,佢除咗呢个花胶扣鲍鱼菇之外,连个中汤都系花胶汤,仲有一个栗子鸡煲炆花胶,反而呢2个花胶又好滑好好食,又有d厚度,绝对唔系啲垃圾胶!骨胶原满分!食咗劲多!到冻海鲜啦,佢夜晚buffet系多咗生蚝、龙虾同长蟹脚嘅

到冻海鲜啦,佢夜晚buffet系多咗生蚝、龙虾同长蟹脚嘅,生蚝ok,个龙虾就冇咩味,唔好食。反而最有惊喜系啲冻虾,佢食落口嘅感觉就好似白灼虾咁但系就整冻咗,好弹牙好有鲜味!仲有个Parma ham同埋烟三文鱼都好好食!好有油香!刺身方面就有北寄贝、𫚭鱼、三文鱼同八爪鱼,咁我攞咗啲𫚭鱼同埋北寄贝试吓,个师傅好贴心,佢会将啲刺身放喺一个长形碟嘅侧边,等你另一边可以放只豉油碟去装豉油同wasabi,一赞!仲有,如果冇人排队嘅话,师傅仲会用啲消毒液去消毒个砧板同埋把刀,非常之卫生!

到最后甜品啦,其实呢个先至系今个buffet嘅主角,本身Ritz Carlton Afternoon Tea Set d甜品都好好,佢buffet唔会因为系buffet就俾啲啲cheap嘢你,佢有好多款甜品俾你拣,放系个柜入面display得好靓,仲要件件精美,款款都好好味,又唔太甜!个人大推Creme brûlée,朱古力布甸同柚子mousse cake。我大大话话都食咗成10款甜品,劲饱!

朋友都话呢个价钱有d有质素又啱食嘅嘢绝对OK!

食完今餐又要lunch食菜啦!
花胶扣鲍鱼菇
花胶扣鲍鱼菇